Havas Börzsöny, Csóványos - Socfest

Havas Börzsöny, Csóványos

Olvasási idő: 2 perc

Ismét elérkeztünk a Fel a Csóványosra! csillagtúrához január 25-én, vasárnap. Bíztunk az időjárásban, hogy megkímél minket – meg persze abban is, hogy a szokásos útvonalunkról már eltakarították az ónos eső által okozott károkat.

Jenői-ZávozTavaly már írtam egy Fel a Csóványosra! beszámolót, azt itt tudjátok elolvasni. Összehasonlítási alapnak tökéletesen megfelel az ideihez képest. Diósjenőn a vonatról leszállva erős havas esőben indultunk útnak, ami szerencsére átváltott hóesésbe, de egész nap kitartott. Hol jobban, hol kevésbé esett, a köd meg jött-ment. Elvileg a zöld sáv melletti tanösvény még lezárt terület, gyakorlatilag csak a Jenői-Závoz elágazáshoz vezető szakaszon kell kerülgetni a letört faágakat. A zsír új kilátó viszont eltűnt innen, ment is a találgatás, hogy miért, nem tudjuk. Azért meg kell hagyni, hogy szegény Börzsönyt is megviselte az az ominózus ónos eső. A combosabb fakerülgetés lefelé lepett meg minket, de közel sem volt olyan vészes, mint amilyenre számítottunk.

DSC05069A sok csapadéknak köszönhetően a patak nagyra hízva zubogott a zöld sáv mentén, átkelni is csak két kidőlt faágon lehetett oly módon, hogy az egyiken lépkedett az ember, a másikat meg fogta. A csóványosi kilátót alapesetben lehet látni az utolsó emelkedő előtt, most gyakorlatilag “ellopták” – teljesen ködbe burkolózott. Azért felérve megnyugodtunk, hogy még megvan, és nagyon szépen fel is újították. Maga a geodéziai mérőtorony megmaradt, belsejébe csigalépcső került, köré négy szintes kilátót raktak – habár a köd miatt látképünk nem igazán volt. Az erkélyeken padokat, a torony falán pedig tájékoztató táblákat helyeztek el különböző információkkal, többek közt a Börzsöny élővilágáról.

DSC05096Utána irány a Nagy-Hideg-hegy, majd zuhanó le a Magas-Taxhoz. Itt jegyezném meg, hogy a taxi turistaház is újra üzemel. Ezt követően csorgás lefelé a Taxi-nyiladékban. Sajnos szó szerint csorgás volt, hiszen egy árva vízelvezető sincs az út mentén, így értelem szerűen az úton távozik az a vízmennyiség, amit a talaj már nem képes magába szívni. Nagy nehezen meg is érkeztünk Királyrétre, ahol a kisvasúttal hazafelé vettük az irányt. Összességében jó időt fogtunk ki, egy igazán szép, téli, havas, hóeséses túraélményével gazdagodhattunk. A felújított kilátót pedig ajánlom mindenki figyelmébe, érdemes ellátogatni és szemrevételezni egyszer, vagy akár többször is!