Művészetek Völgye - Socfest

Művészetek Völgye

Olvasási idő: 2 perc

A név hallatán szinte minden ember a fesztiválra gondol, de most nem arról lesz szó. Március első, szombati napján került megrendezésre a szintén Művészetek Völgye névre hallgató teljesítménytúra, amely idén a Cartographia Kupa részét képezte.

itinerNégy távon lehetett indulni, a 10 és 20 km-es utak Puláról startoltak, a kis (26 km) és a nagy kör (36 km) Monostorapátiról. A cél a legkisebb táv esetében Király-kő volt, a másik három táv Monostorapátin végzett.

Jómagam és testvérbátyám a kis körre mentünk, amin 8 órától 10-ig lehetett elindulni. Mintegy 3 órányi kocsiút után fél 10-kor sikerült nekivágnunk, immár gyalogosan a startról. Az első ellenőrzőpontunk 8 km után, Taliándörögdön volt. A várva várt tavaszi időjárásnak köszönhetően szikrázó napsütésben, 4-10 °C-os hőmérsékletben sétáltunk, ellenben rohamosan olvadni kezdett minden, ezért nem kis mennyiségű sárral találkoztunk menet közben. A Katica Büfében megszerezvén a pecsétet (és egy csokit) az Űrtávközlő Földi Állomás felé vettük az irányt, amit Szputnyiknak becéznek a helyiek. Elhaladunk a Szent András templomrom előtt, és nem sokkal ezután, a második négyes kereszteződésben egy újabb ellenőrzőszámot írtunk a lapunkra. A létesítmény mellett elhaladva Vigántpetendet vettük célba. A főút mellett, a falu hatalmas temploma előtt először balra haladtunk, amíg el nem értük a régi iskolát. Újabb pecsét a menetlevélre, plusz igény esetén fogyasztható forró tea, meg zsíros/lekváros/nutellás kenyér. Immár 15 km-re voltunk a kiindulási helytől. Míg eddig szintvonalban haladtunk, most egy hajszálnyit azért mászni kellett. Egy kis pihenő után visszatértünk a templomhoz, majd elindultunk az erdő felé, Király-kőre. A bazaltsziklás ösvényen felérve újabb pecsétet kaptunk a lapra, és egy piskótaszeletet tudhattunk magunkénak. Visszatekintve láthattuk a mezőt, amin átvágtunk, a templomot és a völgy egy nagyobb részét. Előbb egy szűk úton leereszkedtünk Kapolcsra, majd a falu központján átvágva vissza az erdőbe. Felfelé haladunk, egészen Bondró aljáig, ahol (mint a Szputnyiknál) ellenőrzőszámot írtunk fel. Ez az utolsó ellenőrzőpont volt, a hegyről leérve szinte végig egyenesen menve visszaérkeztünk Monostorapátira, ahol kitűző és emléklap várt ránk.

Ragyogó időnk volt egész nap, folyamatos napsütéssel, pár felhő és egy kis szél kíséretében. A túrát mintegy 5 és fél óra alatt teljesítettük, a sártól eltekintve kifejezetten kellemes volt a terep. A szintkülönbség sem számottevő, az utolsó két ellenőrzőpont egy-egy tüske, de azok sem vészesek. Summázva egy újabb, remek élménnyel gazdagodtunk. Nyomvonal, szintadatok, idők és képek a következő honlapon, 2013.03.02 Művészetek Völgye 26 névvel található meg. Eddig teljesített Cartographia Kupa túrák a Téli Margita 20, HA-VAS-PARIPA 20 és a Művészetek Völgye Kis kör. A következő kupaállomás Vácott, március 9-én szombaton lesz: Duna menti 35/15.