Szamárkő 25 - Socfest

Szamárkő 25

Olvasási idő: 2 perc

Kicsit hűvös, nyári napra ébredtünk július 25-én hajnalban. Utunkat a Balaton felé vettük, ahol a Cartographia Kupán részt vettünk a Szamárkő teljesítménytúrán.

Elég nagy kihagyással rendelkezem túra terén, az elmúlt kb. 2 hónapban sajnos elhanyagoltam a menetelést. Örültem is, mikor végre felszabadult egy hétvégém, a Szamárkő 25 pedig egy remek választás volt visszatérő túrának. Azt közel se mondanám, hogy fáztunk, de az átlag 36-38 °C mellett nagyon sokat segített, hogy szinte megállás nélkül fújt a szél.

DSC08811A Szamárkő rövid történetével kezdeném: évezredekkel ezelőtt egy ismeretlen nép a kő körül “termékenység-varázslatot” mutatott be, bizonyos szertartások között. A pogány isten-anya és a napisten tiszteletére terményeket és állatokat áldoztak fel, égettek el, hogy bő termésük és sok állatuk legyen. Később a kelták is megülték e helyet, és a kő körül földvárat építettek. Bármennyire is meglepő, nekem az volt a kedvenc részem a túrában, mikor a kőröshegyi halastótól felmásztunk az M7-es autópálya mentén és visszatekintve teljes hosszában láttuk a hidat. Persze a balatoni panoráma sem volt elhanyagolható a tópartról, de ilyen közelről még sose láttam a viaduktot. Balatonföldváron a védett platánsor a parti sétányon kellemes árnyékot nyújtott, az egyetlen dolog, ami kicsit megviselt, hogy az utolsó 2-3 kilométeren a vasúti sínek mellett caplattunk vissza a szántódi Községházhoz.

DSC08901Summázva egy teljesen korrekt szombati program volt ez a túra – jó az útvonalvezetése, kicsi a szintkülönbség és annak is jó az elosztása, a balatoni tájkép pedig csodás volt a ragyogó napsütésben. A soron következő Cartographia Kupa túra augusztus 9-én a Pomáz Körül-Belül. Volt már szerencsém részt venni ezen a túrán, arról ezen a linken olvashattok bővebben.

Igyekszem túl élni a nyarat, az ősz beköszöntével minden bizonnyal újra több túrán fogok részt venni és hírt adni róla, addig is minden kedves túra társnak jó utat kívánok!