Street Workout bemutató, avagy Játszótér Mindenkinek! - Socfest

Street Workout bemutató, avagy Játszótér Mindenkinek!

Olvasási idő: 4 perc

Nagy örömömre szolgál, hogy egy régi jó ismerősöm Zsilák Gergő felkérésére közreműködhetek a Velencei-tó környékére tervezett kondi parkok kiépítését szorgalmazó rendezvényen – amelyet a Hard Body Hang támogat – mivel fél gyermekkoromat a tónál töltöttem.  Fontos számomra is a mindennapos testmozgás és az egészséges életmód, amihez alapvetően szükséges és hasznosítható a testedzést támogató parkok kiépítése. Lassan negyedik éve része életemnek a street workout, mind versenyzőként, mind hobbi oktatóként tevékenykedve, amelynek a szabadtéri kondi parkok adnak helyet. Aki esetleg még nem találkozott volna ezzel az egyre népszerűbbé váló sporttal: a street workout saját testsúlyos edzésmódszer, amely szabadtéren is űzhető – de bővebben olvashattok is róla a Vikivel készült korábbi interjúnkban (a szerk.).

A rendezvényre igyekeztem több helyről, többféle korosztályból meghívni az edzőtársaimat, ezzel is bemutatva, hogy: „ Játszótér ez Mindenkinek!„

mikovicslilla Mikovics Lilla mindössze 14 éves, de már 1 éve láthatjuk Őt is a szabadtéri kondiparkokban erősíteni. Sőt, azóta egy budapesti csapat, az SWH Team tagja lett. Lilla és Én, mint lányok szeretnénk bemutatni, hogy kellő szorgalommal és kitartással igenis csajokként is képesek vagyunk felerősödni, fiúk között helytállni és húzódzkodni ezeken a rudakon. Lilla jó példája annak, hogy fiatal korára való tekintettel ízületeit nem terheli súlyzókkal, hanem funkcionálisan, minden testrészét, összhangban fejleszti.

Kócs Sándor 20 éves és a Bar Eagles tagja. Ráckevéről jött el Velencére. Sanyi már ötödik éve foglalkozik a street workouttal és idén Oroszországban képviselte hazánkat sikeresen a Street Workout Word Championship-en.  A világbajnokságon 11. helyezést ért el, 42 ország válogatott versenyzői közül. Sanyira azért gondoltam, hogy elhívom, mert Ő az a “street workout”-er, aki nem csak hobbiként, hanem versenysportként űzi az sw-t.

kocssandor

A kitartó edzéseket követően – ha kellő erőnlétre tettünk szert, amelynek alap elemei a húzódzkodás, tolódzkodás és fekvőtámasz – dinamikus és statikus trükköket is elsajátíthatunk, amelyek a tornász elemekhez hasonló látványossággal bírnak. Akiben él a versenyzői ösztön külföldön és Magyarországon is összemérheti erőnlétét.  Freestyle (szabad stílusú) versenyeken, zenére is történhet az „erőfitogtatás”, ahogy ezt, majd mi is a rendezvényen igyekszünk bemutatni az alap mozdulatok ismertetését követően.

mihalyalexMihály Alex, 25 éves és Pásztóról jön el Velencére. Freestyle trükkökben éli ki magát igazán és versenyek rendszeres résztvevője. Több találkozót is szervezett már “otthoni” parkjában, mivel a street workout számára egy életstílus is. Nem csak edzőtársakról beszélhetünk, hanem barátságokról is. Segítünk egymásnak a különböző elemek megtanulásában, de van, hogy edzések után is maradunk a szabadban egy kicsit trécselni. Az ország egyes pontjain, különböző nevű csapatokat is alapítanak a fiatalok együtt készülve versenyekre, rendezvényekre. A közös edzéseknek fontos közösségépítő szerepe is van. A szeptember 3-ai rendezvényen is látható, hogy több városból, több korosztály, lányok/fiúk/gyerekek együtt vesznek részt, hogy a Velencei-tó partján a jövőben több kondipark is felépülhessen. Az idősebbek számára is vannak könnyedebb, átmozgató feladatok, amelyet akár egy tóparti, esti séta közben is megejthetnek ezeken az eszközökön.
Számos más sportágakban jeleskedők is rendszeresen kijárnak a parkokba általános erőfejlesztésük céljából, kiegészítő mozgásformaként.

renatoTölgyesi Renátó, 24 éves. A budapesti Avar Kenel street workout csapatát képviseli. Már harmadik éve edz saját súlyával a friss levegőn, pedig egykor Ő is a kondiból szabadult szökevények csapatát képviselte. Korábban versenyszerűen tájfutott és 12 évig úszott. Nehéz eldönteni, hogy a futás vagy a street workout az igazi szerelme. Ő az a sportoló, aki gyakran kombinálja saját testsúlyos edzéseit egy kis futással, akár freestyle edzésről, akár erőnléti edzésről legyen szó. Versenyek, rendezvények rendszeres résztvevője, így Renátóval idén a Sziget Fesztiválon a Hard Body Hangout csapatát segítettük, hogy az érdeklődők kipróbálhassák a legújabb HBH színes építményt.

A tervezett kondiparkokat a HBH biztosítaná. A HBH-t, tehát Hard Body Hangout-ot Erdélyi Tamás és Csepregi Szabolcs, két fiatal, tehetséges srác álmodta meg. Első építményük a Petőfi híd, budai hídfőjéhez a Goldmann térre épült, ami sokak nagy kedvencévé vált. Egyre több helyen láthatóak saját maguk által tervezett edzőparkjaik belföldön és külföldön egyaránt – Bécsben épült meg eddigi legnagyobb edzőparkjuk. Az itthon megrendezett versenyeken főleg az általuk készített mobil állványaikat használjuk, de fesztiválokon/sportrendezvényeken is láthatóak a HBH eszközei, mint ahogy a Velencei Korzón, az Ütős Fesztiválra is ezt hozzák el.

Mindenkit várunk szeretettel a szeptember 3-ai bemutatónkon a Velencei-tavi Ütős Fesztiválon délelőtt 11:30-kor a nagyszínpadon. Gyere el, ha szeretnéd megismerni mi is az a street workout, megtudni milyen lehetőségeket rejtenének magukban a tópart köré felépülendő kondiparkok, vagy csak szeretnél egy látványos bemutató részese lenni!

Írta: Kellner Viktória