Elsötétítés a Rózsavölgyiben - Socfest

Elsötétítés a Rózsavölgyiben

Olvasási idő: 2 perc

Spiró György műve a III. zsidótörvény kihirdetésének estéjén játszódik, 1941. augusztus 8-án. Ez a jogszabály határozta meg a vegyes házasságban született gyermekek zsidó vagy nemzsidó státuszát. A színdarab egy érintett házaspár (Szervét Tibor és Söptei Andrea) drámáját állítja középpontba. A zsidó származású férj pokoli tervet talál ki négyéves gyermeke és keresztény felesége életének megmentése érdekében: színleg elválik, majd nejét hozzáadja egyik barátjához, így mentve meg párja és kislánya életét. 

harmadikLegnagyobb meglepetésemre a magánéleti szál sokkal megrázóbb volt, mint a politikai, én pont a fordítottjára számítottam. A Söptei Andrea által megformált női karakter átmegy azokon a fázisokon, amelyeken szinte mindannyiunk, egy vagy több párkapcsolat virágzása és megingása során: szenvedélyes ragaszkodás a férjhez, döbbenet a válási szándék hallatán, az elutasítás felett érzett fájdalom, düh, féltékenységi jelenet, alaptalan vádaskodás a társ esetleges hűtlensége miatt, a sértett önérzet okozta színlelt büszkeség, a férj megalázása indulatból, flört egy másik férfival bosszúból, szánalomra méltó, szeretetért való könyörgés, hol az egyik, hol a másik férfitól, végül hidegség, belenyugvás, a „minden mindegy” közönye.

A Szervét Tibor alakította férfi főszereplőt a nővel ellentétben nem érzelmei vezérlik, szinte végig megmarad a józan, már-már túlságosan rideg és közönyös racionalitás talaján.

A politikai szál legfájdalmasabb pontja annak aktualitása, hogy a szereplők nagy része a „velünk úgysem történhet meg” naivitásába burkolózva tagad, felelősséget hárít és bagatellizál, csupán a főhős látja a jövő kegyetlen realitását, akinek feltételezéseit mindenki túlzónak tartja. Érdekes módon azonban ez az éleslátás optimizmusba csap át, amikor egy szebb világ eljövetelét egy utópia megvalósulásától reméli. Ez a napjaink közvéleményét is átható hangulat meglehetősen ijesztő párhuzamot von a darab és a jelenünk viszonyai közé. A következő előadás október 23-án látható a Rózsavölgyi Szalonban, további információk és videók ezen a linken érhetőek el.