Kísérletező Garaczi-bemutató a MU Színházban - Socfest

Kísérletező Garaczi-bemutató a MU Színházban

Olvasási idő: 2 perc

Az idén hét éves Trainingspot Társulat előadásaiban a kortárs irodalmi szövegek, a gesztus, a zene és a tér új kapcsolati lehetőségeit keresi. Ezúttal Garaczi László Ovibrader című darabjának apropóján nyilvánítanak véleményt valós és virtuális kapcsolatokról, lélekgyógyászatról, gender-irodalomról, életpálya-modellekről. Az előadás október 31-én és november 1-jén 20 órától látható a MU Színházban.

Garaczi – szokásához híven – sok mindennel ironizál ebben a darabjában is.  Egy kisfiút édesanyja pszichológushoz visz, mert valami lelki csomó eredményeképp nem képes kimondani azt, hogy szereti édesanyját. Maga a vizsgálat az előadás gerince, amelyben „regresszív hipnózissal” a gyerek múltja, majd „progresszív hipnózissal” jövője elevenedik meg. Ez a történet képes felmutatni mai életünk számtalan nyűgét, baját, fonákságát; jókat derülhetünk az elvált szülőn, az alkalmi szexpartneren, a természetgyógyászon, R2D2 és Trípió felbukkanásán, a testet öltött super egon, valamint a pszichológus nem mindennapi szerelmi afférján. A vidámnak tűnő anyaggal a szerző és a társulat véleményt nyilvánít a lélekgyógyászatról, a gender-irodalomról és az életpálya-modellekről.

Szereplők:

Terapeuta: Boros Ádám

Fábián Péter (BLACKHOLESON01): Boda Tibor/Lovas Dániel

Mama: Bagaméry Orsolya/Németh Eszter

Kata, Fábián szerelme kislányként, felnőttként (NEWAGEBOSZI): Király Krisztina

Bácskai, ovis társ, majd haver/ ORVOS: Balogh Péter/Árvai Péter

Zsuzsi, ovis/ Lány, csetelő és randipartner a karaoke-klubban: Solténszky Ráhel

Okoska, Fábián felettes énje: Benya Kata

Somogyi Luca, természetgyógyász: Jobbágy Kata

Erika, kurva: Manyasz Erika

Zene: Pap Gábor

Mozgás: Benkő Ágnes

Video: Solymos Tamás

Rendező: Solténszky Tibor

Az előadás támogatója: a SÍN Kulturális Központ

A Trainingspot Társulat 2007 őszén alakult Budapesten a színész-koreográfus Benkő Ágnes és a zeneszerző-rendező Pap Gábor irányításával. A társulatot olyan színházzal huzamosabb ideje foglalkozó személyek alkotják, akik számára alapelv a következetes és folyamatos kísérletezés, az alkotóművészet új kifejezésmódjainak keresése a mozgásművészet, a zene és a színház közös forrásvidékén, de érdeklődésük kiterjed a térspecifikus színházi formák, a képzőművészet és a performance világára is. A társulat sokak által egyedinek tartott színházi nyelve a zene és mozgás közötti közvetlen kapcsolat, kommunikáció minél mélyebb feltárására épül. Mégsem tekintik magukat pusztán mozgás- vagy zenés színházi csoportosulásnak, amit szövegdramaturgiára épülő és tantermi színházi előadásaik is jeleznek. Folyamatosan működő tantermi színházi projektük mellett az elmúlt két évadban figyelmük a kortárs magyar irodalom felé fordult: ezt jelzi az Esterházy-szövegek alapján készült Több nő, több férfi című beszédes mozgásszínházi előadás Mezey Gábor rendezésében, valamint a Kiss Judit Ágnes verses dráma-triptichonja alapján készült Szület-szeret-hal, amelyet Tóth Miklós rendezett. Ez utóbbi az EMMI Katona József Pályázata révén jöhetett létre. Legutóbbi bemutatójuk is kortárs szöveg, amelyet Szegezdi Róbert rendezővel karöltve formált saját képére a csapat.