Flashmob a Tánc Világnapján - Socfest

Flashmob a Tánc Világnapján

Olvasási idő: 2 perc

1983 óta a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Georges Noverre születésnapján, április 29-én ünnepleljük a Tánc Világnapját. A szervezők idén is táncművészeti gálaesttel és flashmob akcióval várják az érdeklődőket.

A Nemzeti Táncszínház és a Magyar Táncművészek Szövetsége már hosszú évek óta gálaestet rendez a táncművészet legnagyobb ünnepén, amelynek keretében átadásra kerülnek a Szövetség szakmai díjai, valamint az Imre Zoltán-díj, az Ifj. Nagy Zoltán Alapítvány díjai és a Fülöp Viktor-ösztöndíjak.

A Gálaest műsora reprezentatív válogatást nyújt a 2015. évi díjazottak munkáiból, így a díjazottak nemcsak akkor kerülnek a figyelem középpontjába, amikor a díjukat megkapják, hanem a következő évben is, amikor produkcióik a Gálaest főszereplői.

A 2016. évi Tánc Világnapi Gálaest közreműködői: a Bozsik Yvette Társulat, a Duna Művészegyüttes, Góbi Rita Társulata, a Győri Balett, a Győri Tánc-, és Képzőművészeti Iskola, a Magyar Állami Népi Együttes, a Magyar Nemzeti Balett, a Magyar Táncművészeti Főiskola, a Pécsi Balett, valamint a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola.

Rendező: Dimény Levente, a Nagyvárad Táncegyüttes művészeti vezetője.

A Gálaest 19:00-kor kezdődik, a Művészetek Palotájában.


Délelőtt 11:00-kor a Margit híd déli járdáján egy 10 perces táncakcióra készül a Góbi Rita Társulat és a Nemzeti Táncszínház. A Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakközépiskola, a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakközépiskola és a Bailart TáncStúdió diákjai segítségével arra hívják fel a figyelmet, hogy a kortárs tánc nem csak egy művészi önkifejezési eszköz, hanem egy olyan testmozgásforma, amely nemtől és kortól függetlenül formában tart, és a közérzetre is jó hatást gyakorol.

A táncakció ötletét 2014 júliusában az Ulm városa által szervezett kulturális projektmenedzseri tanfolyamon fejlesztette ki Bakk Ágnes, a Góbi Rita Társulat producere. A két hetes képzés végén az oktatók 15 projektötletből egy pitch-verseny során 4 projektet választottak ki, amelyek megvalósulását a Goethe Intézet is támogatja.

A Pas-De-Bridge nevű projekt célja, hogy minden évben, a Tánc Világnapján elsősorban a Duna-menti városokban a táncos kedvűek egy 15 perces, hídon megrendezett táncos flashmob keretében hívják fel a figyelmet a kortárs táncra.

A Pas-de-Bridge táncakciót először 2015-ben rendezte meg a Góbi Rita Társulat több mint 60 résztvevővel. 2016-ban a Nemzeti Táncszínház is csatlakozott a kezdeményezéshez, amelyre most már több mint 100 táncos kedvű diákot várnak.

A flashmob résztvevőinek szoknyáját a Dolly by Le Petit Tom biztosítja.

A flashmobhoz bárki csatlakozhat, aki a Vimeo videómegosztó oldalon előzetesen bemutatott koreográfiát megtanulja, nemtől, kortól és táncos képzettségtől függetlenül.