Szieszta mindenek felett! - Socfest

Szieszta mindenek felett!

Olvasási idő: 2 perc

A spanyolok életstílusa más ritmusban mozog, mint a magyaroké. Egy átlagos napon később kelnek, még később reggeliznek (11 körül, rendszerint egy bárban állva), és vacsoráról szó sem eshet este 10 előtt. A nagy bulizás hajnali 2 körül veszi igazán kezdetét, és akkor még nem beszéltünk a reggeli after partikról. De honnan nyernek ennyi energiát? És hogyan viselik el a tikkasztó meleget délután? Hát pihennek! A szieszta időszaka szigorúan a relaxálásról szól.

Kristálypalota

Kristálypalota

Ebéd után bő két óra van arra, hogy az itteni emberek feltöltődjenek, lazítsanak egy kicsit otthon vagy egy árnyékos parkban. A közelemben lévő hatalmas Retiro Park a spanyolok kedvelt kikapcsolódási pontja, nem véletlenül. Szökőkutak, játszóterek, mini labirintusok övezik a Margitsziget-nagyságú helyet, ahol többek között található zenepavilon, csónakház, bábszínház, vidám utcazenészek és egy gyönyörű kristálypalota is. Ez az egyik kedvenc helyem a városban, nincs is kellemesebb érzés mint leülni egy könyvvel a tópart mellé, és élvezni a madarak csiripelését az árnyékban. Itt nem meglepő ha valaki elalszik egy padon, vagy leül a földre a fáradtságtól. Szieszta van, a nagy melegben úgysem lehet a napfényben mászkálni.

Ennek ellenére, két napi, teljes szieszta kiélvezése után meglátogattam egy múzeumot a legnagyobb kánikulában. Szerencsére a légkondi kötelező darab errefelé, így miközben élveztem a kellemes szobahőmérsékletet, egy kis kultúrát is sikerült magamba szívnom. A Régészeti Múzeum teljes meglepetésemre ingyen volt, és az éremgyűjteményt kivéve minden egyes szegletét élveztem. Az emberi fejlődés különböző korszakait makettek, festmények, videók és régészeti leletek mutatták be. Ezután még a környéket is felfedeztem, és csak egyszer tévedtem el, ami kész csoda!

Első tapas-om!

Első tapas-om!

Munka után édes a pihenés, és még finomabb a tapas. Ez a hagyományos, spanyol kísérő étel szeszes italokhoz jár, ingyen. Egy sör például 5 euró, ehhez pedig egy nagy tál finomság tartozik, csupa helyi különlegességgel: kis húsos falatkák, szendvicsek, tortilla (krumpli, tojás, hagyma keverék – kedvencem) vagy tengergyümölcsei. Ez a menü felér egy laktató vacsorával, és csak úgy csúszik utána a Sangria. Egy hátulütője van a spanyol lakomának, a bárokban általában állva kell elfogyasztani.

Az ejtőzés fontos, így lehet energiát gyűjteni és átvészelni a kritikus hőséget itt, Madridban. A nagy pihenés után holnap felveszem a túracipőt, és átalakulok igazi turistává. Fényképezőgéppel, térképpel és napolajjal járom be a várost, de a szieszta időszakát tiszteletben tartom majd, ígérem!