A sötét király - Socfest

A sötét király

Olvasási idő: 3 perc

A gyerekek megrontója, a szülők réme, aki felforgatta az egész világot megjelenésével és dalszövegeivel. 1989-ben látta meg először a napvilágot, vagy inkább az éj sötétjét, nevét egy kegyetlen sorozatgyilkos és egy gyönyörű színésznő “házasságából” kapta. Hölgyeim és Uraim, Marilyn Manson.

Valódi nevén Brian Hugh Warner 1969.01.05-én született Ohio-ban – Barb és Hugh Warner egyetlen sarja. Gyerekként rendszeresen járt édesanyjával episzkopális misére, habár apja katolikus volt. Az első tíz osztályt a Heritage Christian Iskolában végezte el. Ebben az iskolában próbálták megmutatni a gyerekeknek, hogy milyen zenét ne hallgassanak. Gondolom nem meglepő, hogy Brian beleszeretett abba, amit nem kéne hallgatni. Tanulmányait a GlenOak Középiskolában folytatta és 1987-ben érettségizett le. Ezután 1990-től a Broward Kollégium hallgatója lett Floridában, majd diploma után újságíróként dolgozott a dél-floridai 25th Parallel-nél, ahol zenei cikkeket szerkesztett. Munkájából kifolyólag több zenésszel is találkozott, mint például Trent Reznor-ral (NIN frontembere).

Egészen eddig a pontig olyan, mint bármelyik másik embertársunk. Átlagos élet, rendes iskolai tanulmányok, normális állás. 1989-ben Scott Putesky-val megalapították a Marilyn Manson & the Spooky Kids bandát. Elég hamar felfigyeltek zenéjükre Florida és környékén, első lemezük Trent Reznor gondozásában jelent meg 1994-ben Portrait of an American Family címmel, az egyik kedvenc lemezem. Népszerűségük nőttön nőtt, és az 1995-ös Smells Like Children EP-n található Eurythmics feldolgozás, vagyis a ‘Sweet Dreams’ berobbant az MTV-n.

Az 1996-os Antichrist Superstar album már co-produkció volt Trent Reznorral, majd 4 kislemez jelent meg (The Beautiful People, Tourniquet, Antichrist Superstar, Man That You Fear). 1998 Mechanical Animals, az abszolút kedvenc, hatalmas áttörés, díjak rengetege és hatalmas siker. Konkrétan divatot teremtettek, ahogy a glam rock ruhákat kicsit újra gondolták, úgynevezett “rothadó-hulla sikk” lett. A ‘The Dope Show’ a zenekar leghallgatottabb száma lett, valamint a hozzá készült videoklip két díjat is nyert. A legelső Mátrix film nyitódala a ‘Rock Is Dead’ lett. Egy jó ideig futott az MTV-n a Celebrity Deathmatch gyurmasorozat, melyben “élő produkcióként” került előadásra a ‘Astonishing Panorama of the Endtimes’.

Elérkeztünk az évezred fordulóhoz. 2000-ben jelent meg a Holy Wood (In the Shadow of the Valley of Death). Több, mint 100 új dalt írt a zenekar, szövegeikben sok utalás van a halál kontra hírnév az amerikai kultúrában, például a ‘The Nobodies’ válasz a Columbine mészárlásra.

Szintén sikeres feldolgozás, házibulik elhagyhatatlan zenéje a ‘Tainted Love’ 2001-hez köthető (eredetileg Gloria Jones száma), betétdala lett a Már Megint Egy Dilis Amcsi Filmnek. További filmes vonatkozások – lehet kicsit ömlengeni fogok -, a 2002-es Kárhozottak Királynője albumon a KoRn frontemberével, Johnatan Davis-sel készített közös számot, a ‘Redemmer’-t. Én magát a filmet is nagyon szeretem, a KoRn-t is, Marilyn Manson-t is, szóval értitek. Plusz megjegyzés: a 2002-es Resident Evil téma is Manson.

2003 The Golden Age of Grotesque. 1920-as hangulatú díszlet, kissé eltorzult Mickey egér, “enyhe” utalás a nácizmusra, meg a Depeche Mode ‘Personal Jesus’ feldolgozása. Személyes érdekesség: a Depeche Mode szó szerint gyerekkorom egyik alappillére, számtalanszor hallgattuk bakeliten a lemezeiket, ebből kifolyólag a mai napig nem tudom, melyik előadótól kedvesebb a szívemnek ez a dal – de édesanyám se tudja, neki melyik tetszik jobban. Szeretem az anyukámat.

A további albumokkal kicsit elmaradtam, de egy pár szót megejtek. A 2007-es Eat Me, Drink Me album korábban is megjelent volna, csak Manson figyelme nagy részét lekötötte a filmes és művészi karrier. A ‘Heart-Shaped Box’-ból készült egy kislemez is, és a videója James Cameron 3D kamera rendszeres technológiáját dicséri. Szintén kedvenc film, a Tim Burton féle Karácsonyi Lidércnyomás betétdala, a ‘This Is Halloween’ feldolgozása is ekkortájt jelent meg. A 2009-es The High End of Low albumról egyetlen dalt tudok megemlíteni:

Most már csak két album maradt, az egyik a 2012-es Born Villain. Hát, fura. Újra hallgatva se ragad magával annyira, de amúgy nem rossz. A 2015-ös The Pale Emperor nyitódalával, vagyis a ‘Killing Strangers’-el találkozhatunk a Keanu Reeves főszereplésével készült John Wick-ben. Ez az album igazából Manson édesanyjának lett címezve, aki 8 év küzdelem után 2014 májusában elhunyt Alzheimer-kórban. Egyébként nekem tetszik ez a lemez, szerintem jól sikerült.

Elérkeztünk a jelenbe, és igencsak izgalmas hírekkel szolgálhatunk. Készülőben van a tizedik nagylemez (stílusosan SAY10 néven), amely valószínűleg 2017. február 14-én, ergo Valentin-napon fog megjelenni. Sőt, hogy tovább fokozzam a 2017-es jó híreket, az új lemezt élőben is tesztelhetjük, hiszen július 20-án a Budapest Parkban játszik zenekarával! 12 évvel ezelőtt személyes okokból kifolyólag sajnos kihagytam a koncertet, na de majd most! Addig még sok víz lefolyik a Dunán, viszont a jegyértékesítés 2016.12.09-én kezdődik reggel 8-kor és szerintem elég gyorsan fognak fogyni a jegyek (infók a Budapest Park oldalán) – gyanítom, hogy nem csak nekem bakancs listás koncert.

Kösz, hogy végig olvastad a cikkem! Forrásom a saját kútfőmön kívül a wikipédia volt, Marilyn Manson életébe ezen a linken, zenekari történésekről pedig erre a hivatkozásra kattintva nyerhettek bővebb információkat.