Megnyitották a csillagkaput az A38-on - Socfest

Megnyitották a csillagkaput az A38-on

Olvasási idő: 3 perc

A február 7-én az A38-on megtartott Solar Fields, Emok, Vibrasphere partyra a szervező Avatar igyekezett hozni a formáját, ahogyan a hely, az előadók és a közönség is.

A vizuális effektekhez külön felépített színpadkép és hangzás kifogástalanra sikerült. Nem pusztán arról volt szó, hogy úgymond eladják-e a bulit, hanem, hogy azt olyan színvonalon, odaadással és profizmussal tegyék, ami sajnos a hazai partyéletben nem általános jelenség. Solar Fields, Emok és Vibrasphere, a psytrance zenei szféra skandináv földről érkezett, ambiciózus fellépői olyan lendületesen pulzáló, dinamikusan örvénylő és folyamatosan szétáradó hangokból építik fel zenéjüket, ami egyedülálló, atmoszferikus hangzást teremt. Hangzásuk egyedisége abból ered, hogy számaik nincsenek túldíszítve, hanem mindig az adott hangulathoz legjobban illő hangok precíz megkomponálásával hozzák ki belőlük az ezoterikus transzba-, vagy éppen chillbe-eséshez szükséges maximumot, illetve minimumot. Az est fellépőinek számaiban fellelhető egyik közös elem, hogy a vidám, prüntyögős, csillogó, magasabb hangokkal párhuzamosan, a háttérben folyamatosan jelen van egy porosabb, dübörgőbb, nyomasztóbb zenei impulzus is, amelynek összjátéka a feszesség és a feloldás kettősségével teremti meg a jellegzetes hangzást.

Az A38-ra látogatók, a buli hangulatához azzal tudnak egyedülállóan hozzájárulni, hogy együttes lépdelésükkel, ugrálásukkal magát a helyszínt is megringatva, fizikálisan is átélhetővé teszik a zene által a belsőnkben keltett hullámzást és vibrálást. Az összehúzódás és kitágulás olyan természetes jelenség, amely a körülöttünk lévő világban, illetve a belsőnkben egyaránt az életfolyamatok természetes mozgásának velejárója. A psytrance zenében megfigyelhető süvítő, zúgó-búgó hangok dinamikája például tüdőnk fel-le mozgásával egyetemben követi a légzésünket, a mély, dübörgő basszus pedig a szívverést imitálja. Ha csukott szemmel táncolunk, a fényhatások kizárásával beszűkülnek a mozgással kapcsolatos percepcióink, és a figyelemelterelő impulzusok kizárásával még zavartalanabbul járhatják át a zene által keltett rezgések tagjainkat. A zene, tánc és mozgás általi átélése, és ilyenformán a negatív energiák levezetése amúgy is az ilyen stílusú bulik természetes velejárója. A hallgatóság ezeken a zenés szeánszokon rendszerint változatos és befogadó, és a társadalom széles spektrumát lefedi, miközben mindenki ugyanattól az energiától vibrál. Ennek következtében, ha a lépdelések mind ütemesebbé és taposósabbá, a karlengetések egyre feszesebbé és merevebbé válásával a tánc esetenként egyre révetegebb is lesz, nem csap át a más jellegű bulikról ismert, fékevesztett, feszengő veretésbe.

HAIRBALL-1Nyugodtan kijelenthetjük tehát, hogy tudatmódosító szerek használata nélkül is igen intenzív hang- és fényélmény, valamint baráti hangulat fogadta az embereket a helyszínen, amelynek megtöltésében sok külföldi látogató is segített. Mi másra is számíthattunk volna egy goabulin, pláne egy olyanon, amely előtt a szervezők külön figyelmeztetnek rá minket, hogy ne lepődjünk meg, ha a motorbárba tévedve “nyugis üldögélés helyett, egy második zenei színpad fullon/ psytrance csapásirányú alternatívája várja a még inkább kifáradni vágyókat”. A gyakorlott partyzó érti ezt a fajta virágnyelvet és tudja, hogy a “ne érjen váratlanul” és hasonló kezdetű mondatok egy partyleírásban általában a “kegyetlen veretésre készülj” jelentéssel bírnak. Az Artemovszk motorbárja viszonylag ritkán tárul fel a publikum előtt, így a szervezők külön érdeme, hogy az est folyamán ehelyütt a psytrance szcéna Ad-M & Yury, illetve Dr Space nevű, feltörekvő, hazai lemezlovasainak is sikerült teret engedni. A nagyteremben a svéd és dán előadókat két hazai üstökös, Oleg és Görgö követték. A magyar fiúk szintén kitettek magukért, és ezzel sikerült egy szép keretbe foglalva lezárni azt az estét, aminek már az elején tudta az ember, hogy bár a legkevésbé sem szeretné, de reggel hatkor könyörtelenül véget fog érni.

Köszönjük az élményt! Várjuk a következő alkalmat.