A kanadai citrom felpörget - Socfest

A kanadai citrom felpörget

Olvasási idő: 2 perc

Legutóbb a Lemon Bucket Orkestra pécsi koncertjére látogattunk el. A banda Kanadából, Torontó városából érkezett. Több országot érintő turnéjuk során hazánkba is eljutottak. Az első magyar állomás a 2010-es kulturális főváros volt, jövő héten pedig a pesti éjszakában élvezhetjük muzsikájukat.

Az együttes eredetileg két taggal indult, majd folyamatosan bővült a létszám, amíg el nem érte a mai 15 főt. Zenéjük a balkán- és a cigányzene ötvözete punk életérzéssel. Ám nem csak a hangzással bűvölik el közönségüket, hanem külsejükkel és szórakoztató gárdájukkal is. A Ti-ti-tában megrendezett koncert előtt egy gerilla-muzsikálást is tartottak. Pécs főteréről, a Széchenyi térről indultak el az esti órákban a buli helyszíne felé a turisták által is leglátogatottabb Király utcán át, biztosítva az arra sétálók megnevettetését. Csatlakozott hozzájuk Romániából egy gólyalábas is, aki „kiemelkedő” látványt nyújtott a vonuló tömegben. A koncert alatt egy hastáncos kendős, piros, bohóc orral felszerelkezett leányzó igyekezett a kevésbé táncos lábú közönséget mozgásra bírni.

A színpadon is volt látványosság. Nem csupán a harmonikás piros, szív formájú, műanyag keretes napszemüvege vonzotta a tekinteteket, hanem egy tamburinos, táncos szőke ciklon is. Míg a férfiszemek rajta nyugodtak, a trombitásról lekerült a felső, kedvezve ezzel a hölgyeknek.

Zenéjük a roma muzsika alapjaival dolgozik, de több szerb szám feldolgozását is hallhattuk. A Rúzsa Magdi és Dér Heni által országosan ismerté vált Ederlezi szintén felhangzott. A dobos, Jaash Singh elmondta, hogy főleg tapasztalatszerzés céljából látogattak el Európába. Szeretnének minél több visszajelzést kapni, tanulni a helyi zenészektől. Torontóban nagy lélekszámú, Magyarországról és Romániából bevándorolt cigányság él, akik még ma is őrzik hagyományaikat. Tőlük sikerült egy s mást ellesniük, de kíváncsiak a helyi közönség véleményére is.

Dicséretet kaptunk, a hangulat ugyanis itthon és általánosságban Közép-Kelet Európában benyomásuk szerint jobb, mint a kanadai publikum esetében. A magyarok és a románok szerintük ügyesen tapsolnak ütemre, és táncolnak a koncerten, míg a tengeren túli nézősereg inkább a csendesebb bulizás, alapütemű (tá-tá) tapsolás híve. Ez talán annak is betudható, hogy mi jobban ismerjük a balkán zenét, így a számok többségét nem most halljuk először.

A zenekar Pécs, Szeged és Székesfehérvár után a fővárosban több estét is eltölt majd november 19 és 22 között. Nem egy helyszínen hallhatjuk őket. A budapesti turné állomásai a következők:

November 19.: Tilos Rádió

November 20.: Cöxpon

November 21.: Szimpla

November 22.: Akvárium