Bob Reynolds az A38 Hajón!

Olvasási idő: 2 perc

Bob Reynolds, a virtuóz amerikai szaxofonos kvartettje komplett Grammy-kiállítás, egyben a kortárs jazz sztárjainak örömzenés jutalomjátéka. Négy nagyszerű muzsikus az amerikai mainstream jazz középgenerációjából: maga Reynolds a Snarky Puppyval, a vele fellépő Ruslan Sirota Stanley Clarke-kal közös felvételeiért kapott Grammyt, Janek Gwizdala közreműködő-listájánál illusztrisabbat nehéz találni a világban, Chaun Dupre Horton pedig az egyik legkeresettebb session-zenész az Egyesült Államokban.

A fantasztikus technikájú Bob Reynolds az amerikai jezzképzés patinás fellegvárában, a Berklee-n végzett és zenekarvezetőként már 22 évesen megjelentette első lemezét. A Village Voice olvasói azonnal meg is szavazták legjobb bemutatkozóalbumnak, Reynolds pedig a New York-i klubélet egyik megkerülhetetlen alakja lett. Élő koncertfelvételeit sorozatban adta ki, állandó zenésztársa lett John Mayernek és két lemez is készített a Snarky Puppyval. Ez utóbbival Grammyt is kapott a 2016-os Culcha Vulchá-ért.

Nagyon atmoszférikus, erős hangulatú klubkoncertjei valóságos kis “New Yorker” kultuszt szőttek köré, a zömmel ezek felvételeire épülő YouTube-csatornáját több millióan nézik, egyes koncertek százezres megnézésekkel büszkélkedhetnek. Széles repertoáron játszik, az Amerikai Daloskönyv finom balladáitól a Snarky Puppy bigbandes-fúziós zúzásaiig minden stílusban otthon van. Emellett remek komponista is, amit az amerikai dalszerzői céh négy fődíja is bizonyít, az elegánsan felépített, szépen ívelő lemezek mellett.

De nem kisebb zenészek a kvartett közreműködői sem: az ukrán származású billentyűs, Ruslan Sirota szintén a Berklee-n végzett, és elképesztő életművel büszkélkedhet. Főleg a Stanley Clake Bandben szerzett hírnevet, szerzőként és zenészként, és a zenekarral Grammyt is nyert. De játszott Chick Corea, Victor Wooten, Dennis Chambers, George Duke, Al Jarreau különböző formációiban, sessionzenészként pedig kísérte Sealt vagy a Black Eyed Peast.

A basszusgitáros Janek Gwizdala nem ismeretlen név, többször járt már Magyarországon. Többek között jó tíz éve az A38 Hajón is, akkor Jojo Mayerrel (ez utóbbi áprilisban lép fel az A38-on) borította a közönségre elképesztő technikájú, vad tempójú és ritmikájú játékát. Gwizdala hatalmas virtuóz, és igazi crossover muzsikusként Pat Metheny, Mike Stern, Randy Brecker vagy Marcus Miller produkcióiban éppúgy közreműködött, mint mondjuk Adam Freeland lemezein. Gwizdala is igazi “mindenevő”, hiszen a feszes, elektronikus alapú tánczenéktől a finom latin jazzig (egy időben Airto Moreira és Flora Purim vagy Jose Neto zenésztársa is volt) mindenféle műfajban otthonosan érzi magát.

Őket egészíti ki Macy Gray állandó dobosa, a keresett session-zenész, Chaun HortonA Bob Reynolds Group fellépése különleges esemény lesz, az igazi, laza New York-i jazzklub-feelinget hozza el négy nem mindennapi zenész.

A koncertet megelőző napon a Berklee-n végzett zenekarvezető-szaxofonos-komponista, Bob Reynolds tart mesterkurzust az A38 Hajó Kiállítóterében. A mesterkurzuson külön részvételi díj megfizetésével vehetnek részt az érdeklődő zenészek.