Izlandi elektronikus dream-pop - Socfest

Izlandi elektronikus dream-pop

Olvasási idő: < 1 perc

Izland legújabb fiatal zenei zsenijei először érkeznek Magyarországra – a Vök légies, introvertált, szintetizátorokra épülő dalai az A38 Hajó koncerttermében a budapesti Tape Delay felvezetésével szólalnak meg februárban.

Nem lehet elégszer meglepődni, hogy a mindössze kétszázezres Izland mennyi zenei tehetséget rejt magában. Erre a legújabb példa a debüt albumával 2017-ben jelentkező, elektronikus dream-pop formáció, a Vök. A névválasztás is hangsúlyozza szülőhazájukhoz való kötődésüket: a szó “jégbe vágott lyukat” jelent izlandiul. Az eleinte Margrét Rán énekesnő Andri Mar szintis-szaxofonos által elindított produkció mára három tagúra duzzadt. Sikereik 2013-ben kezdődtek, amikor megnyertek egy izlandi, kísérleti zenei tehetségkutatót, ahol korábban többek között az Of Monsters and Men is elsőként végzett.

A sikeres tehetségkutatózás után a Record Records kiadóhoz szerződve jelentették meg első kislemezeiket 2015-ben, melyek közül a Circles-t többek között a Noisey is elismerő szavakkal méltatta. Számtalan európai klub-és fesztiválkoncert után egyre növekvő rajongói bázissal büszkélkednek. Februárban zenéjükhöz méltó hang-és fényélmény kíséretében, az A38 Hajón mutatkoznak be a hazai közönségnek.