Kortárs jazz az A38-on - Socfest

Kortárs jazz az A38-on

Olvasási idő: 2 perc

A kortárs európai jazz egyik legnagyszerűbb és leginkább egyedi nagyzenekara, a Fire! Orchestra közel húsz tagja a svéd zenei élet krémjéből állt össze. Vezéregyéniségei a neves Fire! trió tagjai, az A38-on már sokszor járt free-punk szaxofonos, Mats Gustafsson, az ütőhangszeres Andreas Werliin, illetve a basszusgitáros Johan Berthling. A Fire! Orchestra frissen megjelenő, elemi erejű új nagylemezét mutatja be június 6-án, az A38 Hajón, egy tévéfelvétellel egybekötött, egyedülálló koncerten.

A kortárs svéd zene harom nagy sztárja, a free-punk szaxofonos Mats Gustafsson, a dobos-ütőhangszeres Andreas Werliin és a basszusgitáros Johan Berling Fire! elnevezésű triója három éve megfordult már az A38 Hajón. Mats Gustafsson különböző formációkban többször is járt a hajón, Werliin pedig a feleségével létrehozott duó, a Wildbirds & Peacedrums tagjaként is volt itt.160606_fireorchestra02_MickeKeysendal

A Fire! most visszatér, de egészen már, kiterjesztett és kibővült formában. A trió ugyanis pár éve megelégelte a “hármasban-zenélés” szűk kereteit, és nagyot gondolva, tágabb zenészbaráti körét összetrombitálva létrehozott egy igazi “big bandet”. A Fire! Orchestra változó tagságú, 18-25 zenészből álló kollektíva, aminek monumentális lemezei és koncertjei túlzás nélkül a kortárs skandináv jazz és kísérleti zene csúcsát jelentik.

A Fire! Orchestra lényege a közösség” ‒ mondja Gustafsson, akitől meglepőek lehetnek ezek a szavak, hiszen igazán elemében a kislétszámú együttesekben érzi magát (annak ellenére, hogy sokáig alaptagja volt Peter Brötzmann tentetjének). És a nagylétszámú, bonyolult hangszerelésű Fire! Orchestrában nem a tőle megszokott, elementáris, napkitörés-energiájú szólókat adja elő, hanem inkább karmesteri-karnagyi szerepet vállal.160606_fireorchestra03_MickeKeysendal

A tagság sok átfedést mutat Gustafsson a másik híres skandináv avantgárd bigband, The Thing-beli zenésztársa, Paal Nilssen-Love Large Unitjával. A Fire! Orchestrában viszont nagy szerepet kap az énekhang, két énekesnő is fellép az együttesben (köztük Werliin felesége, az elbűvölő Mariam Wallentin). Az utóbbi időkben pedig szintén a bigband tagja az A38 Hajón nemrég fellépett törékeny szaxofonos lány, Mette Rasmussen.

Hatalmas, nagyívű, a kortárs zene és kísérletező jazz minden gazdagságát, árnyalatát, dinamikáját és mélységet felvonultató kompozíciók, szimfonikus grandiozitás, meghittség és nyers erő ‒ mindez ott kavarog a kortárs európai jazz egyik legnagyszerűbb és leginkább egyedi nagyzenekara, a Fire! Orchestra fantasztikus muzsikájában.

Jegyár: 4500 Ft, elővételben 3900 Ft. Jegyek elővételben vásárolhatók az A38 Hajó honlapján, illetve személyesen az A38 Hajón.

A koncert és a Pesti Estek sorozat támogatója a Pesti Est.