Svéd csodagyerek az A38-on - Socfest

Svéd csodagyerek az A38-on

Olvasási idő: < 1 perc

A még mindig tinédzser svéd rapper és producer, Yung Lean akkorát ment az utóbbi két évben, hogy még az avétosnak nehezen nevezhető Complex, a Noisey meg a Dazed is értetlenül nézett. Sad Boys nevű haveri körével, autotune-nal jól megküldött dalaival, szétcsúszott minimál-alapjaival, retroklipjeivel többmilliós nézettséget produkált, brutális rajongótábort épített és egy hete már saját ruhabolttal is büszkélkedhet. Április 30-án lép fel az A38 színpadán.

A szépen csengő nevű Jonatan Leandoer Håstad, azaz Yung Lean még nincs húsz éves, de már stílust teremtett. “Az európai Lil B” sajátos, csúszkáló rappelésével, belassult, kavargó alapjaival, barkács-imidzsével, szomorúfiú-számaival eszméletlenül beletalált egy teljes generáció életérzésébe. A 2012-ben feltűnt svéd tini három év alatt learatott mindent: kétkoronás homemade-videókból kifacsart többmilliós YouTube-nézettséget, brutális sikerű debütlemezt, észak-amerikai turnét, hosszú portrékat és interjúkat a legmenőbb lifestyle-magazinokban…

160430_yunglean03

Mindezt úgy, hogy a mai napig senkinek sem sikerült eldöntenie, hogy az egész csak egy monumentális poén-e vagy pedig egy zseniális művész gigantikus médiahackje. Annyi biztos, hogy Yung Lean és Sad Boys, azaz “Szomi Fiúk” néven futó producer-spanjai eszméletlen sokat dolgoznak, csak úgy döntik a számokat-klipeket, a hihetetlen, gótbetűs/K-pop dizájnolt/gagyi termékelhelyezéses videókat és artworköket, koncerteket és interjúkat. És ha ez nem lenne elég, alig egy hete jelentették be, hogy SBEgear néven saját online ruhaboltot is indítanak.

És most itt az új lemez, a Warlord, aminek megjelenése alkalmából Yung Lean és haverjai nagyszabású, igazi világkörüli turnéba kezdenek. 2014 után visszatérnek Budapestre is, ezúttal az A38 Hajóra, éppen annak születésnapján.