Thievery Corporation - a downtempo nagyjai a Parkban - Socfest

Thievery Corporation – a downtempo nagyjai a Parkban

Olvasási idő: 2 perc

A világhírű amerikai DJ-páros, a Thiervery Corporation június 21-én koncertezik a Budapest Parkban. A downtempo, trip-hop és ambient számokat játszó formáció előszeretettel porol le több évtizedes minőségi stílusokat, mint például a jamaikai dub vagy a bossa nova, emelett pedig aktívan fellépnek, a háborúk, az éhezés, az igazságtalan kereskedelmi szerződések ellen.

A Thievery Corporation 1995 nyarán jött létre a Washington DC-ben található, azóta kultikussá vált Eighteenth Street Lounge-ban. A hely társtulajdonosa, Eric Hilton és Marc Garza a közös zenei érdeklődésük hatására döntöttek egy, a klubbal azonos nevű lemezkiadó létrehozása mellett. A klubélet és elektronikus zene iránti rajongásuk mellett előszeretettel hallgattak jamaikai dub-ot, bossa nova-t és jazzt, kíváncsiak voltak, mi sül ki abból, ha mindezt összevegyítik. Két single után (Shaolin Satellite, 2001: a Spliff Odyssey) 1996-ban megjelent első lemezük Sounds from the Thievery Hi-Fi címmel.

Megalakulásuk története már csak azért is ironikus, mert Washington D.C.-t sokan az “igazi Babylon”-nak tekintik. A dub és reggae zenében gyakran ezen a néven utalnak a pénzvilágra, a big business-re, amely a békés egymás mellett élést és társadalmi egyenlőséget támogató előadók szerint felelős a világban eluralkodó nyomorért és igazságtalanságért.

2000-ben The Mirror Conspiracy, 2002-ben pedig a The Richest Man in Babylon címmel jelentettek meg albumot, amelyeken a dub elemek domináltak,  Emilíana Torrini, Pam Bricker, valamint Loulou nevű énekesnők közreműködésével. A 2004-es The Cosmic Game már sokkal sötétebb és mélyebb, pszichedelikusabb hangulatú. A 2006-os The Version című album nehezen megtalálható zenei ínyencségek feldolgozásait tartalmazza olyan előadóktól, mint Emilie Simon, Anoushka Sankar, The Doors vagy a Transglobal Underground. A 2008-as Radio Reteliation című lemez a duót foglalkoztató politikai témákat dolgozza fel. A Grammy-re is jelölt lemez megjelenése kapcsán Rob Garza elmondta:

Nincs kifogás arra, hogy ne hallassuk a hangunkat az ártatlanok fogvatartása, a kínzások, a háborúk idején. Nem alhatsz, amikor a világ lángol körülötted. Művészként most van a legjobb alkalom a felszólalásra.

A 2011-es Culture of Fear című lemezen a downtempo, a trip hop, a reggae fusion dominál, a 2014-es Saudade albumon pedig inkább a bossa nova, a latin jazz és a lounge. A Budapest Parkban 2017 június 21-ére tervezett fellépés az új, idei The Temple of I & I című album bemutató turnéjának része, amelyről hamarosan lemezkritikával jelentkezünk.  Érdemes készülni erre a bulira, mert a Thievery Corporation viszonylag ritkán koncertezik hazánkban. A tavalyi Veszprém Fest-es megmozdulást megelőzően 2005-ben a VOLT, 2011-ben pedig a Balaton Sound látta őket vendégül.