ÖTUTCAIAK METHOD: a legenda újjászületik! - Socfest

ÖTUTCAIAK METHOD: a legenda újjászületik!

Az ÖTUTCAIAK neve határon túl is ismert és elismert, mi pedig a Színház- és Filmművészeti Egyetem lelkes hallgatóival a method műfaj keretein belül igyekeztünk alássan tisztelegni a legendás trash örökzöld előtt és párhuzamosan görbe tükröt mutatni a megjátszással teli álságos budapesti művészélet patyomkin világának.

Évekkel ezelőtt a nagy trash reneszánsz kezdetekor pár producer és egy kulturális intendáns váratlanul megalapította a TRASH-TOPIK elnevezésű elit közösséget abból a célból, hogy saját maguk szórakoztatására a műfaj hazai krémje előtt tisztelegjenek, de arra maguk sem számítottak, hogy rövid időn belül ők maguk lesznek a krém. Nyilván ez több szegmensből tevődött össze, hiszen az ötutcaiaktól, Lolán és Robika2002-ön át egészen a #telep, coolist és ask.fm sztárok világáig mindenkit igyekeztek gyűjteni, majd a gúny és az alázat egy olyan magas dioptria számmal bíró szemüvegén át tekinteni, ami az ebből fakadó és valahol bennük is rejtőző derültség és sanyarúság egyensúlyát képes volt balanszban tartani. A történet folytatása odáig jutott az évek során, hogy “Budapest legnyomasztóbb emberei” számára, de garantáltan több ezer fő előtt kezdték el a play gombot nyomogatni (a DJ-szetteket követően élőben például így szólt a produkció a Fogasházban) és számtalan saját bulin (#REHEARSAL) is „DJ-ként” fellépve igyekeztek hajbókolni és hajbókoltatni a nagyszerű karakterek és munkásságuk előtt méghozzá mindezt egyre nagyobb, egyre átütőbb sikerrel. Nevüket továbbra is szeretnék a homályban tartani, de úgy gondolták, hogy ennek a történetnek a következő állomásaként egy igazi régi álmukat teljesítenék be; ez egy „videoklip”, amely most készült el.

Eredetileg „mindössze” jó barátjuk és egyben csapatuk egyik tagjának, szobahipszter celine-nek születésnapjára szánták, de rájöttek, hogy ez túl mutat saját akaratukon: ez többről szól. Az ötutcaiak neve egy legenda, eddig sokan suttogni sem mertek róla. Ahogy az internet legkülönbözőbb szegmenseit is bejárta a legendás Roli és Szandi vezette formáció mára kétség nem férhet ahhoz, hogy a produkciót legalább hallomásból mindenki ismerje és a refrén ne maradjon ott a hallgató fülében legalább 168 órán keresztül.

Annak ellenére, hogy klasszikusként van számon tartva a négy producer (ezért ugye értelemszerűen fivestylerz) volt olyan bátor, hogy feldolgozza a dalt: ehhez pedig a jól ismert „method” mintára készítettek egy vágás nélküli kis videót, ahol az SZFE – bizony VIVA Comet díjat nyert és az#szfe150 projektet is irányító – krémje biztosította a filmes minőséget. Azon kívül, hogy a klipen végigvonul a black metal, mint toposz a céljuk az volt, hogy tisztelegjenek a legendás trash örökzöld előtt és ezzel párhuzamosan görbe tükröt mutassanak a megjátszással teli álságos budapesti művészélet patyomkin világának. #nsz #kérlekhogy2 #audiovizualisbealitottsag