Lear az Átriumban - Socfest

Lear az Átriumban

Olvasási idő: 2 perc

Shakespeare Lear király című drámájának fizikai színház műfajú feldolgozását mutatták be április 17-én az Átrium Film-Színházban, a Duda Éva Társulat jóvoltából. Női Lear király, veszteség, hatalomvágy és őrület – ezekbe az érzésekbe mind belekóstolhattunk a nézőtéren ülve. 

plakatA kortárs tánc nagyon hangsúlyos itt is, és az ilyen előadásoknál megszokott módon a sztori sokkal elmosódottabb, mint egy normál színházi előadásnál. Ha ismerjük a két lányának mindenét odaadó, országát és hatalmát is feláldozó, majd szerettei által elárult és magára hagyott Lear király történetét, akkor könnyű követnünk, hogy mi történik a színpadon. Persze, ha nem ismerjük a sztorit, az sem baj – akkor elég csak belefeledkeznünk az előadás által, a lelkünkben keltett érzelemviharba, és szabadjára engednünk asszociációnkat. “Nekem ezt azt fejezi ki…”, “ez azt juttatja eszembe, amikor…” – az ilyen és ehhez hasonló gondolatok csak úgy kergetőztek a fejemben. A darab során részleteket vetítettek a Miskolci Nemzeti Színház 1981-es Lear király című előadásából, ez a történet követésében is sokat segített, másrészt kissé visszarepített a “régimódi” színház világába. Lear királyt a társulat vezetője, Duda Éva játszotta. A tény, hogy a főhős nő, még egy csavart tett az előadásba. A szereplők betonfal alakú deszkákat pakolgattak egymásra újra meg újra a színpadon. Ennek az egyszerű megoldásnak a segítségével hol kihalt pusztában, hol várkastély hosszú asztalánál, hol ledőlő falak között képzelhettük el a művészeket.

koverA beharangozó szerint a darab talán legfontosabb témája a hatalmi harc, a hazugság, a csalás, az árulás, a kiszolgáltatottság. Meddig tart az okos bizalmatlanság, és hol kezdődik a téboly? Egy másik, meghatározó aspektus a király és a bolond között álló kegyetlen párhuzam. Az emberi sors viharában éppúgy szenved uralkodó és koldus. A brosúra nem említi, de én még kihallottam belőle annak az embernek a tragikumát, aki a szeretteinek adja oda mindenét, hiába várva viszonzást, míg végül mindent elveszít, hiszen saját magának semmit nem tartott meg.

A darabot Szőcs Artúr rendezte, a koreográfia Csuzi Márton munkája. A 2014-2015-ös színházi évadban ötödik születésnapját ünneplő Duda Éva Társulat és az Átrium Film-Színház közös produkcióját legközelebb május 12-én láthatjátok. Jegyinformáció ezen a linken.