Hogy működik az e-ink ebook olvasó? - Socfest

Hogy működik az e-ink ebook olvasó?

Olvasási idő: 2 perc

Az e-ink ebook olvasó ér legközelebb egy hagyományos könyv hangulatához a különböző elektromos eszközök közül. A kijelző nem világít és egy nyomtatott papír hatását kelti. De hogy működik az a bizonyos elektromos tinta?

Az első e-ink ebook olvasó a Sony által gyártott Librie volt még 2004-ből. Nem ért el hatalmas sikereket, ennek egyik oka a magas ára volt (376 dollárba került azaz, akkori árfolyamon kb. 78 ezer forintba). 2007-ben viszont megjelent az Amazon Kindle, ami mindent megváltoztatott. A Kindle képes volt rácsatlakozni az Amazon.com hatalmas könyváruházára és WIFI-n keresztül tudott könyveket letölteni. A könyvvásárlás mellett újságokra is előfizethettünk, azaz reggel otthon letölthettük kedvenc lapjainkat, majd útközben elolvashattuk őket. A Kindle sikerének másik eleme volt a hatalmas fogyasztótábor az Amazon.com mögött.

800px-electronic_paper_side_view_of_electrophoretic_displayMost, hogy megvagyunk a töri órával térjünk rá az e-ink működésére. A kijelző rengeteg kicsi kapszulából áll. Minden kapszula meg van töltve egy folyadékkal, amiben fekete és fehér pigmentek vannak. A fehér pigmentek pozitív mágneses töltéssel, a feketék negatív töltéssel rendelkeznek. Amikor a kapszulát –pontosabban annak alját– negatív töltés éri, a szintén negatív töltésű fekete pigmentek eltávolodnak a kapszula aljától és felül kirajzolják a fekete színt. Amikor pozitív töltés éri a kapszulát, akkor a fehér töltés távolodik az azonos pólustól és inkább a kapszula tetejére tapad, ahol a fehér színt rajzolja ki. Egy e-ink ebook a szürke színt is képes előállítani, ha mindkét töltéssel egy vegyes pigmenthalmazt rajzol ki. A kapszulák csoportja alkot egy pixelt (képpontot) a kijelzőn. Ezt a folyamatot tudományosan elektroforézisnek nevezik. Egy elektromos erőtér hatására a töltött részecskék megváltoztatják a helyüket.

Az ebook nagy előnye, hogy mostanra már alacsony áron (13-14 ezer forintért) is kapható, nem árt a szemnek és lehetővé teszi, hogy egy egész könyvtárat tartsunk magunknál. Mivel csak akkor fogyaszt energiát, ha új oldalt rajzol ki, ezért akár egy egész hónapig elvan egy töltéssel. Tapasztalatim szerint könnyebb a tömegközeledés során vagy szabad téren olvasni vele, mint egy hagyományos könyvet, mivel nem lapozza el a szél, nem esik ki a könyvjelző (a gép megjegyzi hol tartottunk) és egy kézzel is könnyedén tartható.