Mi az az indie pop? - Socfest

Mi az az indie pop?

Olvasási idő: 2 perc

Egy bő pulcsiban, hátizsákkal a hátadon, termosszal a kezedben, fáradtan állsz egy csendes vidéki pályaudvaron. Közeledik a vonat. Felszállsz. Hosszú út vár rád, egyedül vagy, holnap meló. Egyszer csak megszólal ez a playlist:

Az indie pop eredete

Az indie pop gyökereit a 70-es évek brit punk mozgalmaiban kell keresnünk. A fiatalok akkor nem azért alapítottak bandákat, mert profin zenéltek és híressé akartak válni. A hangulat és az önkifejezés motiválta őket. A „zenecsinálás joga” már nem csak a TV-ben szereplő sztárok és a nagy kiadók számára volt elérhető. Egy garázsban összegyűlt egy csapat fiatal, tomboltak, azt csináltak, amit akartak és felvették a zenéjüket. Az internet korában már nem olyan nagy újdonság, hogy otthon összerakunk valamit és megosztjuk, de akkor ez hatalmas dolognak számított. Ezek az amatőr bandák általában csak helyi szinten voltak ismertek, de ettől is különlegessé váltak, mert még távolabb kerültek a mainstream-től.

Felmerül a kérdés, hogy mi van azokkal, akik nem kemény, dühhel teli punkok, hanem romantikusabb, visszafogottabb alkatok? Tudjátok, azokkal, akik nem elektromos gitárral és fekete pólóban hódították a szíveket a nyári táborban, hanem egy csésze tea mellett játszottak egy romantikus számot akusztikus gitáron. Nos, ők a nagyi kötött pulcsijában és gyűrött kottákkal teli iskolatáskájukat szorongatva találkoztak a parkban és próbálgatták a szárnyaikat.

C-86

A brit NME zenei magazin C-86 című kazettája 1986-ban nagy löketet adott az indie pop műfajának. Andrew Collins az NME volt tagja a valaha létező „legindiebb” dolognak nevezte a válogatást.

A C-86 után növekedett a műfaj rajongótábora és számos sikeres banda is öregbítette az indie pop hírnevét. A műfaj a mai napig is él és működik, amin szerintem sokat segített például a Youtube, mert a legkisebb bandák is annyi embert érhetnek el, mint a sztárok.

Az indie pop hangulata

Az indie pop a kedvenc zenei stílusom. Van egy olyan bája, amit más zenei irányzatok lenéznek vagy meg se akarnak közelíteni. A mainstream poppal szemben itt nincs tombolás, erőltetett pörgés és testvillogtató videóklippek. Tele van ártatlansággal és tisztasággal. Tipikusan olyan zene, amit buszozás közben hallgat az ember reggelente.

Az alexrainbirdMusic Youtube csatorna tele van gyönyörű indie pop számokkal, ezért szerintem érdemes ott kezdeni az ismerkedést a stílussal. A kedvenc bandám egyébként a Kid Astray és ezen a videójukon nagyon jól látszik és hallatszik az egész műfaj feelingje: