Átvette a népzene a hatalmat az atomerőmű felett - Socfest

Átvette a népzene a hatalmat az atomerőmű felett

Olvasási idő: 3 perc

A hagyomány és a modern technológia találkozott a Paksi Atomerőmű interaktív kiállításán. Egy rövid időre a Kossuth-díjas Csík Zenekar vette át a hatalmat az atomerőmű virtuális irányítópultja felett a Szegedi Ifjúsági Napokon, vagyis a SZIN-en. Az együttes tagjai délutáni koncertjük előtt látogattak el a Jövőnk Energiája Interaktív Kamionba, amely idei fesztiválturnéja hatodik állomásaként érkezett Szegedre.

Milyen lenne, ha sötétbe borulna egész Dél-Magyarország és áram nélkül maradna a térség minden lakása és gyára, elnémulnának a Szegedi Ifjúsági Napok színpadjai – erre is keresték a választ a Kossuth-díjas Csík zenekar tagjai a Paksi Atomerőmű virtuális irányítópultja mellett a SZIN-en.

A VOLT, az EFOTT, a Művészetek Völgye, a Debreceni Virágkarnevál és a szerencsi Országos Csokoládé Fesztivál után Szegedre érkezett a Paksi Atomerőmű és az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. interaktív utazó kiállítása. A bemutató idei fesztiválturnéjának hatodik állomásán is a magyarországi áramtermelés több mint felét adó erőmű szimulátora volt a legnépszerűbb látványosság. Az Ivan & The Parazol, a Hooligans és a Cloud 9+ után a Csík zenekar tagjai váltak rövid időre atomerőművi operátorrá. A művészek választ kaptak arra a kérdésre is, mi történne, ha a paksi blokkok teljesítményének csökkentésével éppen egy koncert közben szűnne meg az áramellátás Szeged körzetében, de azt is kipróbálták, mennyi idő alatt termelhetnék meg a hangszerek megszólaltatásához szükséges energiát egy áramfejlesztő kerékpár nyergében. A nagy sikerrel megjelenő Jövőnk Energiája Interaktív Kamion a nyár további részében a nyíregyházi Vidor Fesztiválra is elviszi az atomenergiát.

„Magyarországon csak az atomerőmű képes káros anyagok kibocsátása nélkül, stabilan, biztonságosan és megbízhatóan villamosenergiát termelni” – mondta Felkai György, az MVM Csoport kommunikációs igazgatója. „A szimulátoron is jól látható, hogy az atomerőmű teljesítményének csökkenése nemcsak drágább áramot eredményez, de a jelenleginél sokkal több, üvegház-hatású gáz kibocsátásával is járna Magyarországon, ha a Paksi Atomerőművet kisebb teljesítményre kapcsolnánk. A négy paksi blokk által megtakarított oxigén kétmillió ember szükségletét fedezi – ez az oxigénmennyiség megegyezik az itthoni erdők teljes termelésével.”

Felkai György szerint a Paksi Atomerőmű célja, hogy minél több fiatalhoz és családhoz vigye közel a jövőjüket és az ország versenyképességét évtizedekre meghatározó, nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően biztonságos atomerőművi technológiát.

???????????????????????????????„A népzene tisztaságából és őserejéből táplálkozó dalok is az energia segítségével jutnak el a koncerteken a közönséghez” – tette hozzá Makó Péter, a zenekar fúvósa. A modern kor és a hagyományok egymást kiegészítik, motiválják, a technológia nem jelentheti azt, hogy elveszítjük kultúránkat, utóbbi azonban a technológia nélkül sokkal kevésbé lenne képes kiteljesedni és tömegekhez eljutni. Izgalmas volt megtapasztalni, hogy a káros anyagok kibocsátásától mentes atomerőmű teljesítményének csökkentésével miként nőne az áram ára, és a széndioxid-kibocsátás hazánkban. Ez a kiállítás közelebb hozza az atomenergiát az érdeklődő fiatalokhoz és a családokhoz is, miközben igyekszik választ is adni a mindenkiben felmerülő számtalan kérdésre. Bízunk benne, hogy minél többen látogatnak el a kiállításra és részletesebben is megismerkednek az atomenergiával” – hangsúlyozta a művész.

Az interaktív bemutató negyedik éve járja a fesztiválokat és 2009 óta az országot, segítségével összesen már több mint 200 ezren ismerkedhettek meg az atomerőművek működésével, illetve azzal, hogy miért fontos a Paksi Atomerőmű kapacitás-fenntartása az ország energiaellátása és gazdasága szempontjából. A kiállításon felvonul a világ összes működő atomerőműve, a harminc éve biztonságosan üzemelő Paksi Atomerőmű történelmének fontosabb pillanatai, Magyarország villamosenergia-hálózata, illetve Paks és környezetének színes élővilága is. A szakmai kérdésekre pedig a legilletékesebbek, az atomerőmű felkészült szakemberei adnak választ.

A kiállítást minden évben neves vendégek keresik fel és a vezérlőpultot a környezetvédelem iránt elkötelezett olyan művészek tesztelik, mint Ákos, az Irie Maffia vagy a Balkan Fanatik zenészei, illetve a Random Trip örömzene-projekt alapítója, valamint a Turbo dobosa, Delov Jávor.