A fergeteges AMTS - Socfest

A fergeteges AMTS

Olvasási idő: 3 perc

Sosem állt távol tőlem az autós-motoros téma, kiállításokon már többször voltam, de az AMTS valahogy mindig elkerülte a figyelmemet. Igazából nem is értem, hogy miért. Elég nagyszabású rendezvény, és több embernél már-már szokássá vált a látogatása, hiszen jövőre ünnepli 10. születésnapját.

IMG_2504Idén kijutottunk az AMTS-re, irány a Hungexpo március 21. és 23. közt. Pénteken viszonylag korán érkeztünk, de legalább nem volt dulakodás a bejáratnál. A belépőjegy átvétele után első utunk az „A” pavilonba vezetett, ahol a Carstyling.hu Tuning Show, az autóimportőrök és tuning cégek foglaltak helyüket. Páran még csinosítgatták, törölgették négykerekű csodáikat, hiszem egy kiállításon sose lehet elég tiszta a verda. Alaposan körbejártuk a kiállított gépeket, megcsodáltuk a hostess lányokat, majd egy kávé elfogyasztása után átballagtunk a „D” pavilonba. Szemrevételeztük közelebbről az új E30-as BMW-t, a Pikes Peak győztes Peugeot 208-ast, bepillantást nyertünk a régmúlt idők autóiba és a jövő terveibe. Keresztbe átvágtunk az „F” pavilonhoz, ahol egyedileg készített autók és motorok, a háttérben tűberregés és rock and roll fogadott. Mondanom sem kell, hogy ez a kedvenc pavilonommá avanzsált az első perctől fogva. Kilépve az ajtón hallatszott már a kerékcsikorgás, ami minden bizonnyal a Gymkhana Arénából jött. Lássuk csak, mi történt ott! A versenyzők ismerkedtek a trükkös pályával, amelynek közepén a tavalyi Tököli Drift – Végső Összecsapás-on bemutatott JCB munkagép foglalt helyet. Égetett gumiszag, füst és benzingőz – ismerős IMG_2726dallamok és autók – itt kicsit leragadtunk. Pár kör után tovább álltunk azért a „G” pavilonba, ahol a Budapest Motor Fesztivál foglalt helyet. A nagy teljesítményű motoroktól kezdve a cross-okon át egészen a rendőrségi kétkerekűkig széles kínálatban lehetett megnézni a járgányokat, továbbá töménytelen mennyiségű motoros felszerelés és öltözék volt itt. Egy szóval minden, ami a motorozáshoz szükséges. Még egy kis mustra az EMAT-nál (ha már át lehetett menni a két pavilon között), majd vissza a Gymkhana-ra. Sikerült úgy időzíteni, hogy a bemelegítés utáni Lowrider Show-t elcsíptük. A két szép hostess mellett sem bújhatott el a kifejezetten erre az eseményre épített Volkswagen, ami épp úgy tudja riszálni magát, mint ahogy a lányok (vagy még jobban is). Megnéztünk pár kört, majd hazafelé vettük az irányt, de maradt még látnivaló bőven, hiszen “másnap is van nap”.

IMG_3020Szombaton nem siettük el az érkezést, így hosszasan kígyózó sor volt a bejáratnál. Ahogy átléptük a kaput, hirtelen fordulatot vettünk jobbra a Freestyle Motocross pályához. Nem szoktam sportközvetítéseket nézni, de ha kapcsolgatás közben motocross-t találok, pár percig biztos meredten bámulom a televíziót. Élőben először láttam, hogyan „repülnek” a motorosok – bámulatos, ahogy légi könnyedséggel csinálják a trükköket a levegőben. A műsor után jött a kérdés: mit nem láttunk még? Célba vettük a „B” pavilont, de előbb betértünk a 819 Company-hoz. Ami nagyon elkapta a figyelmemet, az egy matt, barna Porsce volt. Feltűnően sok matt fényezést és fóliázást láttam a kiállításon, ám igazából ezen meg is lepődtem. A „B” pavilonban a hangnyomás-mérő versenytől rezonált a mellkasunk, de rátaláltunk a FritzenFest-re és a rat rod-okra. Rozsdás kaszni, kidekorálva matricákkal, IMG_3077alufelni kormány, a Suzuki, aminek az oldalán egy kitömött sas van…leírhatatlan. Látni kell! A sok bámészkodás után átrongyoltunk a Budapest Tattoo Expo-ra, ahol a big kategória versenyzői léptek színpadra. Habár sejtettük az emberek mennyiségéből, hogy az „A” pavilonban lépni sem lehet majd, azért mi megpróbáltuk. Megnéztük a Miss AMTS szépségverseny jelöltjeit bikiniben, valamint Kerényi Ádám drift bajnokot hűséges autójával. A Gymkhana kijáratánál testközelből is megvizsgáltuk az autókat, majd visszasiettünk az „F” pavilonba a pin-up szépségversenyre. A nap zárásaként még egy kis gumifüst és kerékcsikorgás, majd búcsút intettünk a rendezvénynek.

Alaposan kifáradtunk, mivel szinte folyamatosan ingáztunk a pavilonok között, és a két nap alatt rengeteg élménnyel gazdagodtunk. Mindenképp megérte elmenni, reméljük jövőre is találkozunk a jubileumi Autó- Motor és Tuning Show-n!

IMG_2824Galériáink a rendezvényről:
http://socfest.hu/egyeb/kiallitas/amts-2014-pavilon
http://socfest.hu/egyeb/kiallitas/amts-2014-d-pavilon
http://socfest.hu/egyeb/kiallitas/amts-2014-b-es-16-os-pavilon
http://socfest.hu/egyeb/kiallitas/amts-2014-f-pavilon
http://socfest.hu/egyeb/kiallitas/amts-2014-g-pavilon
http://socfest.hu/sport/motor-sport/amts-2014-freesyle-motocross
http://socfest.hu/sport/auto-sport/amts-2014-gymkhana-ob