Növekedés vagy fenntarthatóság? - Socfest

Növekedés vagy fenntarthatóság?

Olvasási idő: 2 perc

A Goethe Intézet meghívására Budapestre érkezik Harald Welzer professzor. A fenntartható fejlődés és az alternatív gazdasági formák világszerte ismert teoretikusa magyar szakemberekkel beszélget a jövőtudatos fejlődési modellek létjogosultságáról és perspektíváiról december 9-én, a Corvinus Egyetemen.

Közös nevezőre hozhatók-e az ökológiai, ökonómiai és szociológiai visszásságok? Érintkezik-e a környezetvédelem és a szociális szerepvállalás? Milyen piaci modelleket vázol a környezetbarát energiagazdálkodás? Az egyik legeredetibb német fenntarthatósági kezdeményezés, a Futurzwei társalapítója és magyar beszélgetőtársai a fenti kérdésekre keresnek válaszokat a december 9-i pódiumbeszélgetésen.

Harald Welzer kutatásainak és pedagógiai munkásságának fő témái a kulturális emlékezet, a csoportbeli erőszak és a klímaváltozás művelődéstudományi aspektusai. Welzer professzor a flensburgi Európa Egyetem, az amerikai Emory University és a svájci St. Gallen Egyetem vendégoktatója, valamint számos tudományos tanács és akadémia tagja. Korábban a Center for Interdisciplinary Memory Research igazgatója volt, az esseni Művelődéstudományi Intézetben pedig több részprojektet irányított, amelyek ugyancsak a klíma és kultúra összefüggéseire fókuszáltak. Mindezek mellett társalapítója a Futurezwei Stiftung Zukunftsfähigkeit közhasznú alapítványnak, amelynek fő célja az alternatív életstílusok és gazdasági formák bemutatása és támogatása.

Harald_Welzer_(c)vhwWelzer az elmúlt években számos könyvet írt. A Nagypapa nem volt náci! és a Tettesek középpontjában a kulturális emlékezet és a csoportbeli erőszak áll. A Klímaháborúk az emberi együttélés mindmáig alábecsült veszélyforrásaként írja le a klímaváltozást, amelyre ma pusztán természeti katasztrófaként tekintünk, holott az éghajlati változásokat a szociális hatások teszik igazán katasztrofálissá. Önálló gondolkodás című könyvében Welzer a reduktív életstílust állítja középpontba, véleménye szerint: az egyéni és társadalmi cél nem a növekedés, hanem a fenntarthatóság.

Pódiumbeszélgetés helyszíne: Corvinus Egyetem, Fővám tér 8., E. III. előadóterem

Ideje: 2014. december 9., 18 óra

Résztvevői: Dósa Mariann (Közélet Iskolája)

Reith András (Mérték Építészeti Stúdió)
Tóth Gergely (KÖVET Egyesület a Fenntartható Gazdálkodásért)

Moderátor: Nagy András környezetvédelmi újságíró

A rendezvény német és magyar nyelven zajlik, kétnyelvű szinkrontolmácsolással.

A belépés díjtalan.