Dán punkok és közel-keleti techno kísérik a Hiperkarmát a Bánkitó Fesztiválon! - Socfest

Dán punkok és közel-keleti techno kísérik a Hiperkarmát a Bánkitó Fesztiválon!

Olvasási idő: 3 perc

Az utóbbi évekhez hasonlóan a Bánkitó Fesztivál idén újból lekorlátozó zsánerek, ország és kulturális határok nélkül hozza el a legizgalmasabb alternatív zenekarokat a világ minden tájáról. Az első eresztésben északról újhullámos punkokat, keletről techno-t, itthonról pedig néhány klasszikust mutathatnak be. Persze mint mindig, a veteránok mellett most is gondoltak a még csak feltörekvő újoncokra, akiknek a fesztivál látogatói lesznek az eddigi legnagyobb közönségük.

A Bánkitó Fesztivál zenei programja különleges hópihe Magyarországon. A bánkitós közönséggel, az ország legnagyobb kisfesztiváljaként még mindig megengedhetik maguknak, hogy kísérletezzenek, és igénykövetés helyett igényteremtéssel próbálkozzanak. Ebbe nem csak az tartozik bele, hogy még feltörekvő, kevésbé ismert hazai bandákat léptethetnek fel a nagyközönség előtt, hanem az is, hogy az ország legkisebb nagyfesztiváljaként itthon kevésbé ismert külföldi fellépőket is el tudnak hozni. Emellett minden évben készülnek egy bejáratott, jól ismert és nemegyszer meglepő hazai fellépővel, ami legalább a Quimby álneves fellépése óta hagyomány Bánkon.

Észak és kelet Közép-Európában találkozik

A nemzetközi felhozatal egyik legfontosabb képviselője idén az Iceage (DK) zenekar. Az elmúlt évek legizgalmasabb dán punkkvartettjéből megfoghatatlan, semmihez sem hasonlítható energia árad, amiben hatalmas szerepe van Elias Bendernek, aki korunk egyik legegyedibb, legmisztikusabb frontembere. A banda tagjai még tinédzserek voltak mikor 2011-ben első albumukat a Pitchfork, a Rolling Stone és az NME is az év egyik legjobb lemezének választotta, majd ezt követően több soron végigturnézták a világot. Nem kétséges, hogy az Iceage misztikus, sötét, elborult hangulata 2013-as Düreres koncertjük és egy hosszabb pihenő után újra magával ragadja majd a magyar közönséget.

Az Acid Arab (FR) formáció Dánia rideg gitárzenéjének tökéletes ellentéte. A francia DJ duó 4/4-re hangolt közel-keleti zenéket játszik a térség különböző kultúráit európa legkúlabb tánczenéivel ötvözve. Mikor nem a világ legmenőbb szórakozóhelyein csapnak bulikat Svájctól Angliáig, Párizs leghíresebb klubjában, a Chez Moune-ban rezidenskednek. Többek közt a tavaly nagyszínpados jemeni A-WA-val is dolgoztak már együtt, a hatalmas közönségsiker pedig az Acid Arabnál is előre könyvelhető.

Nagyöregek, kisöregek és a feltörekvők

A Bánkitó idei veteránjai a Hiperkarma, akik azóta ikonikussá vált, gyakran „generációs lemez” jelzővel illetett cím nélküli első nagylemezükkel 2000-ben rukkoltak elő, az azóta eltelt 18 évben pedig még három másikkal követték, koncertekkel itthon és a határon túl mindenfelé. Legutóbbi lemezük, a délibáb címadó dalát tavaly több zenei díjra is jelölték.

Szorosan követi a Hiperkarmát az Esti Kornél zenekar, akik 2006-os megalakulásuk óta, négy lemez és megszámlálhatatlan fellépés után már könyvelhetik is maguknak a helyet a magyar alter valhallában Kispálék mellett.

A szemtelenül fiatal és sikeres bandák kategóriájában idén is indul a Middlemist Red, akik minden évben csurig zengetik az Északi Szinpadot és továbbra is az ország elsőszámú pszichadelikus rockbandájának számítanak. Ugyanitt erősít majd a Blahalousiana is, akik hazánk legjobban hangszerelt időutazós popformációjaként könnyen elfelejtetik az emberrel, hogy ‘18-at, ‘28-at vagy ‘68-at írunk. Szabó Benedek és bandája, a Galaxisok is visszatérnek a tóra. Bár az új zongorás-balladás albumuk még őszig várat magára, a régi tábortüzes-gitáros slágerek mellett azért számíthat a bánki közönség pár vadonatúj számra is.

Szintén a negyedik albumát mutatja majd meg a Bánkitó közönségének a Dope Calypso is, bár ők ezt a mennyiséget 18 és 12 év helyett 4 év alatt hozták össze. Saját bevallásuk szerint a zenéjük leginkább olyan mintha a Buzzcocks Pixies-t játszana, de a garázsrock mellett hívták már őket powerpopnak is, két hónapja bemutatott új lemezükre pedig orgona- és 80’-as évekbeli szintidallamok is felfértek.   

Végül, de semmiképp sem utolsósorban a mégfiatalabb feltörekvők is tiszteletük teszik majd a tó körül, kezdve a Deep Glaze-zel, akik joggal pályázhatnak a Middlemist Redet és a Blahalousianát követő generáció legfontosabb fiúbandájának címére. Jelmondatuk ‘színes ingek, mázsás riffek’, a határ pedig a csillagos ég.

Rock Band For Old Men álnéven érkezik majd a fesztiválra Korb Géza és bandája, a magyar Mac DeMarco, aki extrém lofi chill számaival és borzalmasan giccses vizuáljaival már meghódította a magyar internet, azóta pedig fellépésekkel is csábít.

Kissé más zsánerben fut Krúbi, aki azon kevesek közé tartozik, akik a szájukra merik venni Schmuck Andor nevét. Aki hallotta már számát, tudja, hogy más politikusok emlegetése sem esik túlságosan nehezére a reppernek, a szövegkörnyezet pedig sosem hízelgő. Krúbiról két hónapja még senki sem hallott, a KERET Kikeltető tehetségkutatója óta viszont lazán megtömi Budapest legjobb klubjait, ami a Bánkitón is várható, ha addig el nem viszi telelni a fekete autó.

Nem csak Krúbi érkezik majd a tóra polgárpukkasztó zenével. EU Cannibal, másnéven Berényi Bianka számai ugyanúgy kiakasztanának egy ált.-isis tanítót, még úgyis, hogy nem látta a @bbiankaa Insta-oldalt, ahol a szép és fiatal szőke lány morbid képeivel sok-sok követőt szerzett magának. Ha minden jól megy, a fesztivál végére a Soundcloudja is hasonló népszerűségre tesz majd szert. 

A kiemelt képet Facsády Eszter készítette a 2014-es galériánkhoz.