Akusztikus- és Csárdásfesztivál - Socfest

Akusztikus- és Csárdásfesztivál

Olvasási idő: 2 perc

A hagyományőrzés napjainkban egyre inkább előtérbe kerül. Ezalatt nem csak egy-egy népzenei eseményt kell érteni, hiszen nagyvonalúan ugyanide sorolható be az akusztikus zene térnyerése és talán még a retró is.

2013-04-25 16.34.52A nép(zene)i világ megismertetésére többféle módszer van. Lehet szervezni táncházakat, táncoktatást vagy népzenei pódiumot egy fesztiválon. Az EFOTT számára is fontosak ezek, de kicsit többet, mást, újat akartak, így nemcsak egy színpadot, hanem egy egész csárdát hoznak létre.

2013-ban egy csárdát is nyitunk az EFOTT-on, ahol kiváló népi muzsikát hallgathatunk, népdalokat és -táncokat tanulhatunk, no és persze hazai ételeket és jobbnál jobb borokat kóstolhatunk. A programokat a Csík Zenekar Kossuth-díjas brácsása, Kunos Tamás állította össze – árulta el Maszlavér Gábor fesztiváligazgató.

Látható, hogy a helyszín már adott egy hagyományőrző bulihoz. A néptánctanulás pedig amúgy is egy jó program. Régebbi tapasztalatokból kiindulva viszont kemény megpróbáltatás végigugrálni avatatlan embereknek. De megéri, így készüljetek rá! Ittasan nem érdemes nekivágni, ám pár sör után még simán, úgysem fogsz érezni a végére semmit, mert kiugrálod magadból az alkoholt.

2013-04-25 17.13.39Ezen túl egy másik, a hagyományőrzéshez szorosan kapcsolható, és szintén nagyon felkapott műfaj az akusztikus megszólaltatás. Ennek gyakorlatilag melegágya a Magyar Rádió. Erről nyilatkozott Csík Gabriella, a rádió szerkesztője:

Az utóbbi években, köszönhetően kiváló zenészeinknek, hatalmas fordulatot vett ennek a fajta muzsikának a népszerűsége. A rádióban is azt tapasztaljuk, hogy a népzene fúziója a rock, a pop és az elektronikus zenével egy olyan utat nyitott, amely által szélesebb közönséghez eljut ebben a formában. Az akusztikus koncertek pedig az indulás óta nagy népszerűségnek örvendenek – meséli.

Az utolsó mondat pedig már a fesztivál duplázó zenekaraira utal. A visszatérő Kaukázus, a Punnanny Massif és az EFOTT-szűz Anna & the Barbies zenekarok kétszer lépnek színpadra Zánkán. Mindannyian adnak egy zúzós, úgymond rockkoncertet, illetve egy visszafogottabb, akusztikusat is.

Én nagyon szeretem ezeket az akusztikus koncerteket, teljesen más a hangulata, mint amikor nagyszínpadon játszunk. Sokkal közelibb a közönség, meghittebb az egész, és csókolózó párokat is gyakrabban látni – avatott be a részletekbe Kardos-Horváth Janó.

2013-04-25 17.41.29Mind a csárda, mind az akusztikus vonal miatt tényleg igaz az állítás, hogy az EFOTT hiába a legidősebb fesztivál kicsiny országunkban, mégis képes rendszeresen megújulni. Azért itt megemlíteném Dévényi Tibi bácsit is, a lemezlovast, aki minden éjjel retró és a pöttyöslabdás hagyományait őrzi, és bátran állíthatom, hogy nélküle nem lenne ugyanolyan az EFOTT.