Saját sörkülönlegességgel jelentkezik az ország egyik legnagyobb sörfesztiválja a budai várban. A FIRST Craft Beer limitált IPA típusú sörét először és kizárólag a Sörfesztiválon ízlelhetik meg az érdeklődők, a szervezők egy kimondottan nyárias, ízgazdag termékkel készülnek a fesztiválozók számára.
Különleges, limitált sörrel „költözik vissza” a budai várba az ország elsőszámú sörfesztiválja, ahol a kézműves főzdék mellett az összes nagy gyár és a Magyar Sörgyártók Szövetsége is képviselteti magát. A BDPST Beerfest IPA receptjét a budapesti FIRST Craft Beer kisüzemi sörfőzde készítette és főzte le.
A budai vár önmagában nagyon impozáns helyszín, és a kiállítók termékei is mind magas minőséget képviselnek. Mégis szerettünk volna egy kis pluszt adni a látogatóknak, ezért döntöttünk úgy, hogy a Sörfesztivál 7 éves története során most először megfőzzük a fesztivál sörét, amelyet kizárólag a rendezvényen kóstolhat majd meg a közönség – nyilatkozta Kurucz Dániel, a szervezésért felelős cég ügyvezetője.
A sörpremier keretében 2018. augusztus 23-án, a fesztivál első napján pontban 18.00 órakor verik csapra a hordót a szervezők pultjában.
APA testben IPA lélek
A fesztivál söre ugyan az IPA típusba tartozik, de érdekesen elegyíti az IPA és az APA típusú sörök jellegzetességeit.
A nyári forróság miatt friss, könnyen iható kézműves terméket álmodtunk meg, ami éppen a fesztiválra fog elkészülni – árulta el a kulisszatitkokat Kurucz Gergely.
Cél volt továbbá az is, hogy az ital jól értelmezhető legyen azok számára is, akik még csak óvatosan ismerkednek az újhullámos, illatos, ízgazdag sörök világával. Így a fesztivál söre ugyan az IPA típusba tartozik, ami egy friss, komlós, jól iható és könnyen értelmezhető fajta, de a megszokottnál alacsonyabb, 4,5%-os alkoholtartalommal rendelkezik, mégis az IPA-ra jellemző illat- és aromabomba is ott van a sörben.
1500 litert fogunk főzni, amit a készlet erejéig bárki megkóstolhat a helyszínen – mondta el Kurucz Gergely, a FIRST Craft Beer tulajdonosa.
Az IPA, teljes nevén India Pale Ale egy világos, felsőerjesztésű, ALE típusú sör. Története egészen a 18. századig nyúlik vissza, amikor Anglia gyakran szállított indiai gyarmataira felsőerjesztésű, ALE típusú söröket. Az ital nem mindig bírta ki a hosszú hajóutat, ugyanis hűtési technológia híján a fahordókban gyakran megromlott. A szállítási problémára megoldást kellett találni.
A britek a komló tartósító hatását használták ki úgy, hogy annak mennyiségét megsokszorozták a főzés során. A módszer sikeres volt, ráadásul nemcsak a sör szavatosságát növelték, hanem új stílust is teremtettek. Egy rendkívül keserű, mégis jól iható, gyümölcsös, virágos illatú ALE típusú sör jött létre, melyet India Pale Ale-nek neveztek el. Egy hajótörés következtében a tenger ír földön is partra vetette az új sörstílust, és az IPA elindult világhódító útjára.