Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Tribe_Widget_Builder_Display has a deprecated constructor in /var/www/socfest.hu/wp-content/plugins/widget-builder/classes/custom-widget-display.php on line 19

Deprecated: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in /var/www/socfest.hu/wp-content/themes/socfest2013/inc/rss.php on line 23
Átadták az első Gourmet díjat - Socfest Átadták az első Gourmet díjat - Socfest

Átadták az első Gourmet díjat

Olvasási idő: 2 perc

A Gourmet Fesztivál eddigi történetének legsikeresebbjén vagyunk túl, ez a látogatók számában is megmutatkozott: idén átlépték a 20 ezer fős álomhatárt, és mintegy 23.500 érdeklődő volt kíváncsi a legmenőbb hazai gasztroprogramra.

Úgy tetszik, beért végre a Gourmet Fesztivál eddigi missziójának gyümölcse és ma már komoly érdeklődés mutatkozik a minőségi gasztronómia iránt. Bár a „hagyományos” zivatar most sem kerülte el a rendezvényt, mégis szinte megduplázódott az érdeklődők köre. Ez nyilván köszönhető annak is, hogy idén a Gourmet egy nagyot nyitott a határokon túlra is és olyan nagy sztárokat hozott el, mint a világ legjobb séfnője, Ana Roš vagy a lengyel Wojciech Modest Amaro, aki Lengyelország első számú éttermének vezetője. Emellett köszönhető volt a siker a kiváló alapanyag választásnak: az eper és mangalica párost sokan tartották kóstolásra érdemesnek. Szerepelt a kínálatban az epres, mangalicás mille-feuille-t, mint ahogy beindította a nyálelválasztást a mangalicanyelv savanyított eperrel, vagy a mangalicaburger eper-parmezán öntettel, a mangalicahájas tészta epermousse-szal és sok más eper-mangalica fantázia mellett a mangalicapâté mustárfagylalttal vagy akár desszertként egy fincsi eper charlotte.

A Millenáris, mint helyszín, mára szinte összenőtt a rendezvénnyel. Glázer Tamás ügyvezető igazgató elmondta, hogy számukra is nagy siker, hogy ilyen, immár nemzetközi szintre is kilépő rendezvénynek adhatnak teret. „A minőségi gasztrokultúra nívós népszerűsítése a Millenáris céljaival is összhangban áll, s jövőre is – a Nemzeti Táncszínház átadását és a Millenáris Park teljes revitalizációját követően – szívesen várjuk a Gourmet Fesztivált” – mondta.

A Gourmet történetében először, hagyományteremtő szándékkal díjazták a szervezők a fesztivál legjobb kiállítóját és legjobb ételét. A szakmai zsűri értékelésén túl a közönség is szavazhatott kedvenceire, így most két kategóriában is adtak át díjakat, sőt, a Magyar Turisztikai Ügynökség jóvoltából egy különdíj átadására is sor került.

A közönségszavazatok alapján a legjobb ételnek járó díjat kapta a Bánh Mi – (Funky pho), az idei legjobb kiállítónak járó díjat pedig a közönség szerint a Bori Mami Étterem kapta. A szakmai zsűri döntése alapján a legjobb étel díjat a Kistücsök által készített Tokhal bodzás íróval, eperrel érdemelte ki, s szintén a szakmai zsűri döntése alapján a legjobb kiállító díjat pedig az Anyukám mondta vihette haza. A Magyar Turisztikai Ügynökség támogatásával egy Kulináris Innovációs Díjat is átadtak, amelyet szintén a szakmai zsűri értékelése alapján ítéltek oda. Ebben a kategóriában mérlegelték a mangalica és eper alapanyagoknak a kreatív, újszerű megközelítését, a kitelepüléshez kötődő innovatív elemeket illetve fenntarthatósággal kapcsolatos kezdeményezéseket. A díjat a Rosenstein Vendéglő kapta.