Súgó a 2018-as Művészetek Völgyéhez - Tippek és tudnivalók - Socfest
Információk, tippek, trükkök a 2018-as Művészetek Völgye fesztiválhoz.

Súgó a 2018-as Művészetek Völgyéhez

Olvasási idő: 3 perc

Július 20-án megnyitja kapuit a Művészetek Völgye. Nagyon szerettem volna közelebbről megismerni ezt a fesztivált, ezért most azokkal, akik hozzám hasonlóan nem jártak ott, végigmennék néhány alapvető tudnivalón.

Hogyan indult?

A Művészetek Völgyének megismeréséhez előbb Márta István nevét érdemes megjegyeznünk. Márta István zeneszerző, színész és a fesztivál igazgatója, aki olyan körökben fordult meg, mint a Magyar Fesztivál Szövetség (2003-tól elnökként), a  Nemzeti Kulturális Alap Kulturális Fesztiválok Kollégiuma vagy a Thália Színház.

„A legenda szerint” a művész úr a 80-as években kedvelte meg Kapolcsot és kezdte el fellendíteni a kulturális életét. 1989-ben Ka20polcsi Művészeti Napok, 1996-tól pedig Művészetek Völgye néven érte el az egész országot ez a pezsgés.

Készülődés

Szállás ügyben nem tudok csodát mondani, így – a cikk írásakor – április végéhez közeledve. Ha rendelkezel elővételben vásárolt jeggyel és elküldöd a szallas@muveszetekvolgye.hu címre, akkor igyekeznek segíteni a szállásfoglalásban. Minél tovább keresgélsz és halogatsz, annál rosszabb lesz a helyzet, ezért még most csapj le a lehetőségekre.

Autósoknak: ha belefér egy kis plusz távolság, akkor érdemes lehet a Balatont megcélozni, ami kb. 27 kilométerre van a fesztivál szívétől, a festői hegyek között kanyargó utakon át.

Legrosszabb esetben: ha tudsz szállást foglalni úgy, hogy a visszamondásért nem számolnak fel díjat, akkor még most használd ki, és ha akad jobb lehetőség, akkor mondd vissza.

A másik fontos dolog, hogy mindenképp készíts valamilyen vázlatot vagy menetrendet arról, hogy melyik programok érdekelnek, ugyanis 26 különböző helyszínen zajlanak az események. Minden egyéb részlethez ajánlom egy korábbi írásunkat: 7 túlélési tanács fesztiválozóknak.

Pro tipp: Google Térkép applikációban nyisd meg az oldalsó menüt és az Offline Térképek opcióval töltsd le Kapolcs környékének térképét. Ez segít abban az esetben, ha nagyon eltévednél vagy elfogyna a mobilneted.

Helyszínek

Mivel olyan sok helyszín és fellépő van, ezért érdemes rászánni az időt és végigmenni minden programon azon a napon, amelyiket választottuk. A következő csak egy kis ízelítő (néhány kulcsszó és ismertebb név) pár helyszínről.

Hova mennek a könyvmolyok?

Irodalom, zene, színdarabok és minden, ami művészet megjelenik a Művészetek Völgye palettáján.

Kálka Versudvar: versműhely, zenés versimpró, Cseh Tamás Est, Nőről és férfiról – a Képmás magazin beszélgetései.

Magyar Írószövetség: Versszínház, Kábítószer és irodalom (Drognapló kötet bemutatója), Írók írókról.

Hol lehet filmezni?

A dörögdi templom fényfestése | 2016

Magyar Nemzeti Filmarchívum: gyermekprogramok a rajzfilmekről és esti vetítések.

Cinema Hungary Völgymozi: ismertebb filmek napjainkból, mint például A Viszkis, Budapest Noir, Aurora Borealis.

Hol vannak a színészek?

Főhős: Mácsai Pál 2016 | Fotó: Láng Dávid

Színház Színpad – Művelődési Ház: 100 szóban a város (stand-up Budapestről), H@Hamlet (Scallabouche identitás-trilógiájának harmadik része), Dolgok, amikért érdemes élni (interaktív színdarab Pokorny Lia és Horgas Ádám előadásában) és De mi lett a nővel (romantikus darab).

Momentán Udvar: Rengeteg érdekes imprós előadás a Momentán Társulattól, tábortűz és zene, slam poetry workshop.

Zene?

Müller Péter Sziámi and friends | 2016

Muharay Udvar: retro buli, népzene, néptánc és táncelőadások.

Mókuskert Udvar: folk karaoke, Cseh Tamás dalok és előadások Szirtes Edina Mókussal.

Muflon Jazz Udvar: jazz koncertek és impró délutánok különböző zenészektől.

Kőbánya Udvara: Magashegyi Underground, Carbonfools, Useme és előadások Kőbánya történetéről.

Völgykomolyzene: Beethoven, Vivaldi és klasszikus zene minden mennyiségben.

Harcsa Veronika Udvar: napindító jóga, kézműves foglalkozás kicsiknek és nagyoknak, interaktív énekes workshop és sok-sok jazz.

Hangfoglaló Udvar: jóga és rengeteg koncert olyan nevekkel, mint a Ricsárdgír, a Csaknekedkislány, a Blahalouisiana vagy Hippikiller.

Folk Udvar – Hagyományok Háza: kézműveskedés felnőtteknek, esti mese felnőtteknek, népzenei koncertek, napindító tánc és dal.

Panoráma Színpad: Itt sorakoznak a nagyágyúk, mint például a Vad fruttik, a Csík zenekar, a Margaret Island, az Irie Maffia, a Quimby vagy az Anna and the Barbies.

És minden más…

Művészetek Zöldje: kéktúra játék, geoséta Kapolcson, élő Duna turné (játékos programok a Duna élővilágáról), legyél te is vadonleső (természetvédelem és játékok).

ArtJáró: Kutyaplacc (programok a felelős állattartásról) és TEDxConversations program.