Nagy visszatérők és aktuális sztárok a Szigeten - Socfest

Nagy visszatérők és aktuális sztárok a Szigeten

Olvasási idő: 3 perc

Tucatnyi újabb névvel jelentkezett a Sziget Fesztivál. Jön például a ska egyik “ékkövének” titulált Madness, Sir Bob Cornelius Rifo elektronikus zenei projektje, a The Bloody Beetroots, az amerikai popcsillag, Kelis, az orosz népzenei elemekkel mozgó Leningrád és még sokan mások.

A Szigeten már többször megmutatták, milyen egy végigtáncolható, végigénekelhető és végigtombolható ska buli, és ez nem lesz idén sem másként: a Madness, a műfaj talán legnagyobb sztárja, akik a tavalyi új lemez és a megasláger után újra aktivizálódtak. Egyszer már 2007-ben bebizonyították, nem viccelnek, és olyan bulit csaptak, hogy még azt is elhittük nekik – ha arra van szükség – megváltoztatják az időjárást.

Hangos és látványos produkcióval érkezik az idei Szigetre a The Bloody Beetroots, Sir Bob Cornelius Rifo DJ elektronikus zenei projektje, amely már korábban is elvarázsolta a Sziget publikumát. Ám azóta igazi világsztárokká lettek. Tavaly még Paul McCartney is közös számot készített velük. Idén meg alig van magára valamit is adó fesztivál, ahol ne lépnének fel.

Az idén augusztusban harmincötödik születésnapját ünneplő Kelis nemcsak a rajongóit lenyűgöző, parádés színpadi produkcióiról ismert szerző-énekesnő: eddigi karrierje során kétszer jelölték Grammy-Díjra, elvitte az év felfedezettjének járó díjat a Brit Awards-on, a Q magazin legjobb videódíját, és korábban őt választotta az NME a legmenőbb r’n’b énekesnek. Kelis a most áprilisban megjelent Food című albumával érkezik a Szigetre, amely előtt a kritikusok egyöntetűen emelték meg a kalapjukat.

Szergej Shnurov énekes elementáris vokálja egy kifogástalanul brutális zenekarral, a Leningráddal társul, amelyben nem hibáznak sem a kőkemény fúvósok, sem a gitárosok. Az elmúlt évek Szigetei nem telhettek el a frenetikus koncertjeik nélkül, szinte már házi zenekarnak számítanak, de mindig diadalt aratnak. 2014-ben sem lehet ez másként!

Legfrissebb, sorrendben harmadik nagylemezével, az idén márciusban megjelent Himalayan-nal érkezik hozzánk a számos nemzetközi fesztivált megjárt southamptoni trió, a Band Of Skulls. Egyedi stílusuk leginkább a Kills-éhez, a Black Keys-éhez áll közel, számaik népszerű videójátékokban, tévés sorozatokban, filmekben szólaltak meg, most viszont végre élőben is láthatjuk őket.

Legfrissebb, tizenkét új szerzeményből álló albumával, az áprilisban megjelent By Absence of the Sun-nal érkezik a Szigetre a Triggerfinger. Ők azok, akik ha kell, keményvonalas, lendületes és feszes tempójú, vagy ha a hangulat úgy diktálja, finoman átszellemült, érzelmes rockot játszanak. Majd meglátjuk.

Deniz Koyu egy kivételes képességű, nagy jövő előtt álló török DJ-producer, a populáris, progresszív house zene univerzumának új csillaga. Zenéi életerősek és monumentálisak, a szakma a tenyerén hordozza, tekintélyes előadók nyilatkoznak elismerő szavakkal tehetségéről. Most a Sziget vendége lesz ő is.

Slágerlistákat meghódító és a netes e-zenei ellátókban figyelemreméltó letöltéseket produkáló slágerek, hatalmas partyk a legjobb klubokban, illetve tömegeket megmozgató fesztiválokon, remixfelkérések világsztároktól, szédületes, penge, szenvedélyes, tempós és egészségesen addiktív house zene. Ez a berlini elektronikus zenész, DJ és producerfenomén, Thomas Gold csodálatos világa.

Quentin Mosimann profi karrierje majdnem tíz éve tart, de az elmúlt öt évben futott be igazán. Bombasztikus, száguldó, felemelő kiállásokkal teli, progresszív electro house a fő játékterepe, világhírű klubokban lép fel és tömegeket megmozgató e-zenei rendezvényekre hívják szettelni. 2008-ban ő lett a francia “Pop Idol”, 2011-ben a legjobb dance DJ-vé választották neve pedig egy ideje minden évben megtalálható a korunk DJ-it rangsoroló legfontosabb összeállításában, a DJ Mag százas listáján.

A Black Sun Empire az utóbbi idők egyik legformabontóbb drum’n’bass produkciója, amelyet három hihetetlenül kreatív elektronikus zenész irányít. Hiperszuggesztív zenéjük így a drum’n’bass árnyékvilágának félelmetes motívumaival szimpatizáló neurofunk és a techstep műfajába sorolható, de a korszellemnek megfelelően saját hangzásukat mostanság dubstepbe is szívesen ültetik át.

Az INVSN-es Dennis Lyxzén, korábban a Refused és az (International) Noise Conspiracy arcaként ismerté vált punk rockzenész. Most régi-új bandája élén érkezik közénk. Sötét, kontrasztos, inkább dekadens, mintsem komor, érzelmeket felkorbácsoló zenéjük a hetvenes-nyolcvanas években népszerű power pop műfajt kelti új életre. Őket is hallhatjuk a Szigeten idén.