Kis SZINesek III. - Afro, blues és juhászok - Socfest

Kis SZINesek III. – Afro, blues és juhászok

Olvasási idő: 2 perc

A Szegedi Ifjúsági Napokat felvezető sorozatunk első és második része után most itt a harmadik csomag, amelyben a reggae-től a blueson át eljutunk a népzenéig is. Ezúttal  is igyekeztünk azokra a fellépőkre helyezni a hangsúlyt, akik a széles közönség számára talán kevésbé ismertek, így Lovasi, Pataky és Ákos keresése továbbra is hiábavaló.

2011-re alakította ki végleges felállását, és már abban az évben meg is nyerte a Fringe Fesztivál szakmai díját, majd a Szigetre is meghívást kapott. Az AfroDZAQM együttesről van szó, amely elsősorban a reggae, a ska és a hiphop elemeit ötvözi két eddig megjelent kislemezén, a Ragyogáson és a Meglepetésen. A nyolctagú zenekar alapvetően kecskemétinek mondható, de Szeged sem új terep számukra, hiszen idén május 11-én már felléptek a Rongyban. A SZIN-en az utolsó napon, augusztus 24-én találkozhatunk velük.

Nem a korábban már bemutatott SKAtch lesz az egyetlen szegedi fellépő a fesztiválon, hiszen – bár egészen más műfajból, de – érkezik a Barbears is, amely a metal- és rockrajongókat célozza meg zenéjével. Az együttes Doombar című EP-je tavaly jelent meg, idén pedig jelentkeztek a Tankcsapda és a Soproni közös felhívására, hogy vendégzenekarként léphessenek fel Lukács Laciék előtt. Bár a pályázaton nem ők nyertek, a Tankcsapda tagjai beválasztották őket az öt legjobb résztvevő közé, így a megtiszteltetés mellett most egy évig, heti egy tálca sört fogyaszthatnak ingyen a Soproni jóvoltából. Hát csak megéri ez a pop, izé, rockszakma.

Nem túlzás azt állítani, hogy a Borsodi László nevéhez köthető formációk évek óta világszínvonalon művelik a blues zenét. A szélesebb nyilvánosság előtt az Adam’s Comedy gitárosaként megjelent Borsodi az idei SZIN-en mint a Borsodi Blue Trio énekese és gitárosa lép majd fel. A trió további tagjai Tímár Tamás dobos és Pfeff Márton basszusgitáros, akik közül az utóbbi a négytagú Borsodi Blue 2011-es Moonshine and Wine című lemezén is közreműködött. A CD az én szerény készletemben is jelen van, és mivel elfogult vagyok, a Trio egyik felvétele mellett a Borsodi Blue-lemez talán legjobb darabját is meg kell mutatnom. Megéri eggyel többet kattintani.

Népdalfeldolgozások, versmegzenésítések, folklór, világzene. Ezt hozza Szegedre a Szirtes Edina „Mókus” által vezetett Fabula Rasa zenekar, amely nyert már díjat a Fringe fesztiválon és a Fonogram-gálán, idén pedig fellépett a Müpában az MR2 Akusztik+ rendezvényén is. Bár az együttes által képviselt műfaj talán megosztja a közönséget, a Fabula Rasához hasonló zenekarok tehetnek igazán sokszínűvé egy fesztivált. Ízelítőként lássuk a Madaras dalt a 2012-ben megjelent Hűhó című lemezről.

Ha a Fabula Rasa világzenéje és folklórja megoszthatja a közönséget, akkor ez hatványozottan igaz a hagyományos népzenét igencsak virtuózan játszó Juhász zenekarra. A SZIN szervezőinek köszönhetően ez a fajta muzsika is megjelenhet egy fiataloknak szóló fesztiválon, ami mindenképpen értékelendő. Hallgassunk bele!