Tor és bor - Socfest

Tor és bor

Olvasási idő: 3 perc

A fesztiváloknak télen sincs vége, a következő két hétvége a bor és a disznóvágás jegyében telik. Etyeken kezdetét veszi a Piknik, Villányban a Pincékről pincére – Variációk Vincére elnevezésű rendezvény várja a látogatókat, míg Siklóson ötödik alkalommal tartják meg a Tenkesalja Böllérversenyt.

Január 12-én Siklósra látogasson, aki finom kolbászt és jó pálinkát szeretne kóstolni. A Tenkes Kapitánya Lovastanyán Böllérversenyt rendeznek. Lassan már a falvakban is kikopik a disznóvágás szokása, ezt szeretnék a nagyközönség számára is elérhetővé tenni a szervezők. Igazi böllér nem dolgozik pálinka nélkül, így stílusosan egy fogópálinkás köszöntővel melegítik fel a résztvevőket. Régen hajnalban indult a móka, most csak fél kilenckor kezdik a “bulit”. Természetesen a has sem maradhat üres, így állandó a friss, disznótoros ellátmány. Az eredményhirdetést délután fél négykor tartják, addig sem kell azonban unatkozni, magyar celebek kis serege szórakoztatja a látogatókat. A sztárok névsorát ékesíti többek között Kefír, Müller Attila, Palcsó Tamás, Somogyi Tamás, Szabó Leslie és Radics Márk. Nem kell megijedni eme ékes lista láttán, ha nem ismernénk fel egy-egy hírességet, csak vigyünk nekik is egy pálinkát, s hamarosan ők sem tudják, kicsodák. Csupán ötszáz forintos belépőt kell fizetnünk a felsorolt, prominens személyek által nyújtott műsorért, és a régi időket felelevenítő „malackodásért”.

A következő hétvégén sem kell szárazon hagynunk torkunkat. Január 19-én a boré lesz a főszerep. Egyszerre két borvidéken, Villányban és Etyeken is élvezhetjük a remek magyar nedűket. Etyeket Budapest szőlőskertjeként is ismerjük, tíz éven át itt tartották a Kezes-lábos fesztivált, amelynek utódjaként először jövő hétvégén rendezik meg a Piknik nevet viselő rendezvényt. A tervek szerint minden évszakban egyszer az etyeki pincék megnyitják ajtajukat a látogatók előtt, és színes programsorozat keretében ismertetik meg a helyi borokat. Etyek remek vörösborairól híres, de éhen sem veszhetünk, minden pince különböző ételekkel és programmal várja a látogatókat. Itt sem maradunk disznóságok nélkül, a magyaros ízek széles palettájából válogathatunk. A részletes tervet és a pincéket jelző térképet a rendezvény hivatalos oldalán láthatjuk.

Azoknak sem kell bánkódnia, akik nem a fővárosban tartózkodnak, hiszen ugyanazon a szombaton Villányban is nyitva állnak előttünk a pinceajtók. Szent Vince a bor egyik védőszentje. Szokás szerint „Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince.”, vagyis a borászok az időjárásból és a megmetszett szőlővesszőkből (vincevesszők) jósolták meg, milyen lesz a termés. A régi szokások felelevenítésére borkóstolót szerveznek, mert Vince napkor a torkunk sem apadhat ki. Az árak széles skálán mozognak, kétezer forinttól egészen hatezerig kúsznak, a pincéktől és az időpontoktól függően. Az olcsóbb helyeken is 4-5 féle bort kóstolhatunk, mellé pogácsát, vagy hidegtálat kapunk, míg az esti órákban már vacsorával együtt kínálják boraikat a nagyobb pincészetek, így az árak is magasabbak. A Dűlőjáró Vince program keretében pedig busszal mehetünk körbe, ennek ára tízezer forint.  A pincék programját és az előzetes foglalást a villányi borvidék honlapján érjük el.