5 tuti forralt bor recept téli estékre

Egyre hűvösebb napokat élünk és sajnos egyre hamarabb lesz sötét is, ilyenkor igazán lélekmelengető tud lenni az otthon is gyorsan elkészíthető forralt bor. Egy nehéz nap után, meleg takaró alá bújva, egyedül vagy párosan…  De milyen is az igazán jó forralt bor, miből készül? 

Alapvetően fehérborból készül az alap ital, de ízlésünknek megfelelően természetesen választhatunk vörösbort is. De almaborból és almasörből, sőt sima sörből is készülhet ez a finom fűszeres ital. És hogy milyen fűszert válasszunk, szintén ízlésünkre van bízva. Az alap a fahéj, szegfűszeg, citrom és édesítőként méz vagy cukor. Ezen kívül mehet bele bogyós gyümölcs, gyümölcslé, vanília, kardamom, rum, narancs leve és húsa.

Tehát tényleg csak rajtunk múlik, milyen ízzel melegítjük fel testünket-lelkünket. Higításhoz lehet gyümölcsleveket, szőlőlét vagy akár teát is használni. Aki az alkoholt szeretné jobban érezni, erősebb édes szeszekkel is dúsíthatja az élményt.

Az elkészítés technikájánal annyit érdemes megjegyeznünk, hogy nem szabad túlforralni a bort, tehát főzni kell, mert ha forr, akkor az alkohollal együtt a távoznak az aromák is.

Íme pár különleges forralt bor recept:

Klasszikus forralt bor

Hozzávalók: 7,5 dl száraz, nem túl savas vörösbor, 7 dkg cukor, 2 rúd fahéj, 8 szem szegfűszeg, 3 szem szegfűbors, 4 szelet citrom, 2 szem zöld kardamom (ha nincs, elhagyható)

Elkészítés: Forrásig melegítjük a fűszereket a borban. Ne forraljuk fel, mert a bor elveszti az aromáját. Ezután beletesszük a citromot, édesítjük, ha még szükséges. Forrón kínáljuk.

Balázs Bodza Bora

Hozzávalók: 1 üveg jó minőségű száraz fehér bor, 1 citrom, 1 csokor szárított bodzavirág, 6 evőkanál kristálycukor

Elkészítés: Egy edénybe öntsük bele a bort és melegítsük a forráspontig. Tegyük bele a felkarikázott citromot és keverjük össze, kicsit nyomkodjuk szét a citromkarikákat. Mikor elkezd gőzölögni (ne forrjon!) akkor adjuk hozzá a cukrot és a bodzát. Keverjük össze és hagyjuk főni 5 percig, hogy jól összeérjenek az ízek.

Bátrak forralt bora

Hozzávalók: 1 liter vörösbor,  8 dkg cukornak megfelelő méz, 1 rúd fahéj, 5 szegfűszeg, 1 teáskanál Erős Pista (vagy egy félbevágott cseresznyepaprika, vagy chili)

Elkészítés: A bort és a többi hozzávalót üvegedénybe öntjük, forráspontig hevítjük, majd belekarikázzuk a citromot és csészékbe öntve forrón tálaljuk.

Gyömbéres – gyümölcsös forralt bor

Hozzávalók: 1 liter vörösbor, 1 narancs, 3 szegfűszeg, 2 darabka fahéj, 1 kiskanál reszelt gyömbér, 5 dkg mazsola, 5 dkg vegyes aszalt gyümölcs (alma, szilva, meggy), 15 dkg kockacukor, 1 kis pohárka rum

Elkészítés: A narancsot meghámozzuk (a fehér belsejét kikaparjuk!), egy kis darabka héjat félreteszünk, majd a gyümölcshúst vékony karikákra vágjuk. A fűszereket és a félretett narancshéjat sűrű vászondarabkába kötjük, és benedvesítjük. A mazsolát és az aszalt gyümölcsöket megmossuk. A bort zománcozott vagy rozsdamentes lábasba öntjük, hozzáadjuk a kockacukrot és a fűszereket. Lassú tűzön felforraljuk, míg a tetején fehér hab keletkezik (a habot kanállal leszedjük). Hozzáöntjük a rumot, beletesszük az aszalt gyümölcsöt, a mazsolát, jól összekeverjük és meleg helyen állni hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek (kb. 20 perc). Eltávolítjuk a fűszeres csomagocskát, a poharak aljára egy-egy szelet narancsot teszünk, és ráöntjük az aszalt gyümölcsös forró italt.

Forralt almabor

Hozzávalók: 1/4 csésze cukor, 1 liter almabor, 1/2 kiskanál reszelt narancshéj, 1/4 csésze narancslé, 5 szegfűszeg, 2 szegfűbors, 1 fahéj, 1 kanál citromlé, 1 csipetnyi szerecsendió

Elkészítés: Az összes hozzávalót együtt 20 percig forraljuk, és csészében azon melegében kínáljuk.

+ Krampampuli

A krampampuli cukorral kevert, fűszerezett alkoholos ital, melyet fogyasztás előtt rövid időre meggyújtanak.

Hozzávalók / 6 adaghoz: 1 liter vörösbor, két marék dió, 40 g földimogyoró, 20 dkg kesudió, 20 g pekándió, 20 g mandula, 3 db datolya, 1 marék mazsola, 15 g aszalt szilva, 3 db füge (aszalt), 500 g kockacukor, 4 dl rum, 10 dl fekete tea

Elkészítés: A diót, mandulát, mogyorót, kesut, pekándiót nagyobb darabokra vágjuk, az aszalt gyümölcsöket langyos vízben kicsit beáztatjuk, majd lecsepegtetjük. Utána felkockázzuk, és az egészet egy nagy tűzálló tálba tesszük.

A tálra fém szitát helyezünk, ráhalmozzuk a kockacukrot, meglocsoljuk rummal, majd meggyújtjuk, nem egyszerre öntjük rá az összes rumot, hanem folyamatosan, apránként locsoljuk. A kockacukor java része elolvad, és a tálba csöpög.

Közben a bort felforrósítjuk, a teát megfőzzük.

Miután az összes rum elfogyott, a tálba öntjük a teát és a bort, beleállítjuk a szűrőt a tálba, és a forró itallal -merőkanál segítségével- leolvasztjuk a megmaradt cukrot.

Bögrékbe, poharakba merjük úgy, hogy jusson a sűrűjéből is.