A nyár hivatalosan is véget ért, csak az idő csap be minket néha. Még utoljára tankoljunk be gyümölcsökből, és készítsünk belőlük pikáns húsételeket.
Barackos csirkemell
Hozzávalók
- 4 db csirkemell filé
- 2-3 darab barack (a nektarin jobb)
- 20 dkg reszelt sajt
- só
- olaj vagy vaj
A húst vékony szeletekre vágjuk, megsózzuk és elhelyezzük a tepsiben. A félbe vágott barackot a tetejére halmozzuk, majd megszórjuk a sajttal. Addig hagyjuk a sütőben, míg megpirul a tetején a sajt. Mivel a barack hajlamos sok levet engedni, elég addig bennhagyni a sütőben, amíg a lé nagyja elpárolog.
Fahéjas sertéshasaalja szilvával
Hozzávalók
- 70 dkg sertéshasaalja
- 4-6 szem szilva
- 1,2 dl almalé
- 2 kiskanál őrölt fahéj
- 1 rúd fahéj
- só
Egy sütőedényt kibélelünk 2 réteg alufóliával, amire majd a húst fektetjük. A sertés bőrét alaposan bedörzsöljük egy kiskanálnyi fahéjjal. A maradék fahéjat összekeverjük a szilvalekvárral, meg az almalével, majd hozzáadjuk a fahéjrudat, és a hús mellé tesszük. A félbevágott szilvát is a hús köré helyezzük. A tepsit még egy réteg alufóliával lefedjük, és jó 1,5 órán keresztül sütjük közepes lángon.
Kacsamell szőlővel és kelkáposztával
Hozzávalók
- 4 kacsamell
- 50 dkg kelkáposzta
- 50 dkg piros vagy kék szőlő
- 2 dl csirkealaplé
- 2 evőkanál olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- fűszerhez: 1 kiskanál só
- 1 babérlevél
- 1 kiskanál édesköménymag
- 1 kiskanál szárított levendula
- pár szem fekete bors
- csapott kiskanál őrölt szegfűbors
A fűszereket mozsárban vagy aprítóban megőröljük. A kacsamell bőrét bevagdossuk, bedörzsöljük a fűszerkeverékkel és hűtőben pár órán keresztül állni hagyjuk. Sütés előtt már csak szobahőmérsékleten pihentetjük egy órán át. A zúzott fokhagymát megpirítjuk olajon 1-3 percig, hozzáadjuk a csíkokra vágott kelkáposztát, sózzuk, borsozzuk, és megfonnyasztjuk a leveleit. Felöntjük húslével, felforraljuk, majd kis lángon, fedő alatt 8-10 perc alatt puhára főzzük. Utána fedő nélkül addig főzzük, míg az összes lé elpárolog. A kacsamellet egy másik, felforrósított serpenyőben a bőrös részével lefelé fordítva aranybarnára pirítunk, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe halmozzuk, és magas hőfokon ízlés szerint átsütjük. Miután kivettük, letakarjuk még 10 percre a tepsit alufóliával. Abban a serpenyőben, amelyikben a kacsát sütöttük, hagyunk egy kevés zsiradékot, és a szőlőt 15 perc alatt puhára sütjük.