Nem gondoltam volna, hogy létezik sütő nélküli lakás, de sikerült találnom egyet (sajnos), így más főzési eljárások után kellett néznem, ami legfőképp a desszertek terén jelentett fejtörést. Megelőzve, hogy bárki más hasonlóan járjon, itt van három remek édesség, amihez elég a gáztűzhely is.
Hozzávalók
- 25 dkg eper
- 5 dl tejszínes joghurt
- 5 dl tejszín
- 6 evőkanál cukor
- 3 evőkanál citromlé
- 1 csomag habfixáló
- 30 gramm színtelen zselatin
- 1 zacskó vaníliás cukor
Áztassuk hideg vízbe a zselatin lapokat. Amíg ázik, tisztítsuk meg, csumázzuk ki és kockázzuk fel az epret, néhány szemet félretéve a dekoráláshoz. A joghurtot ízesítsük citromlével és cukorral. A zselatint oldjuk fel alacsony hőfokon, majd keverjük el két evőkanál joghurtkrémben, a többi is mehet bele cseppenként. Tegyük kb. 20 percre a hűtőbe, addig a tejszínt a habfixálóval és vaníliás cukorral verjük kemény habbá. Forgassuk bele a habba az eper kockákat. Öblítsünk ki egy őzgerincformát, béleljük ki folpackkal, öntsük bele a krém felét, arra jöhet a tejszínhab kb. kétharmada, majd megint a krém és végül a maradék hab. Kedvünk szerint csinosítsuk ki a desszertünk tetejét a kiválogatott eprekkel és hűtőben hagyjuk dermedni még legalább egy órát.
Tipp: Más gyümölccsel is érdemes próbálkozni, de ne felejtsük, hogy a fagyasztottnak más az állaga. Reszelt fehér csokoládéval megszórhatjuk a tetejét.
Hozzávalók
- 50 dkg piskóta
- 25 dkg cukor
- 20 dkg darált mandula
- 15 dkg vaj
- 15 dkg csokireszelék
- 10 evőkanál málna (vagy más ízű) lekvár
- 7 dkg kakaó
- 10 evőkanál rum vagy 2 kis üveg rumaroma
A cukorból és 125 ml vízből készítsünk szirupot állandó keverés mellett közepes lángon. Egy nagyobb tálba morzsoljuk el a piskótát, locsoljuk meg a felmelegített lekvárral, a kihűlt sziruppal és a rummal. Hagyjuk pihenni egy órát és egy másik edénybe keverjük össze a kakaót és a vajat, szórjuk bele a mandulát és dolgozzuk össze a piskótával. Formázzunk belőle golyókat és hempergessük meg a csokireszelékben.
Tipp: Ez az a recept, amit tényleg kedvünkre variálhatunk, csak finom legyen és jól formázható állagú a massza. A lekvárral is kísérletezhetünk, elég sok ritka ízűt lehet elcsípni, ha szemfülesek vagyunk, akár csipkebogyós vagy pezsgős is lehet. Csokireszelék helyett pedig akár durvára tört mandula, mogyoró, dió, pekándió, stb…