Amikor véletlenül rátaláltam egy tejszínes-lazacos receptre, rögtön tudtam, mi sem lehetne aktuálisabb, mint összerakni két igazán nyári ételt.
Hozzávalók
- 6,5 dl zöldségleves-lé
- 2 szelet (kb. 100 gramm) füstölt lazac
- 3 db. tv paprika
- 1,2 dl tejszín
- 4 teáskanál tejföl
- 2 teáskanál búzakeményítő
- só, őrölt bors, zsázsa
A zöldség-alaplét felforraljuk. A kicsumázott, apróra darabolt paprikát nagyjából 15 percig főzzük benne. A lazacot felcsíkozzuk, a friss zsázsát felaprítjuk. Negyedórát követően a levest összeturmixoljuk a paprikával, majd sűrű szűrőn átpasszírozzuk, és újra felforraljuk. A tejszínben csomómentesen elkeverjük a keményítőt, és apránként hozzáadjuk a léhez. Sózzuk, borsozzuk, a lazacot is beletesszük. A tejföl és a zsázsa a díszítést szolgálják. Tálaláskor egy kis tejfölt és zöld fűszert halmozunk a mélytányérba öntött levesre.
Variációk töltött paprikára 1.
Hozzávalók
- 4 db. zöldpaprika
- 2 db. keményre főzött tojás
- 1 doboz szardínia
- 4 evőkanál majonéz
- 1 evőkanál reszelt vöröshagyma
- fél csokor snidling
- mustár, só, bors
A paprikát hosszában kettévágjuk, és eltávolítjuk a magokat. A főtt tojást kis kockákra aprítjuk, a halat szintén kisebb darabokra szedjük. A majonézt ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal, mustárral, citromlével, és összekeverjük a snidlinggel, valamint a reszelt vöröshagymával. Ebbe a keverékbe óvatosan beleforgatjuk a halat és a tojást, majd beletöltjük a paprikába. Esztétikussá tehetjük némi citromkarikával és olívabogyóval a tetején. A paprika másik felét ferdén helyezzük rá a krémre, és tálalhatjuk zöldségágyon.
Variációk töltött paprikára 2.
Hozzávalók
- 20-30 dkg darált hal
- 8-10 dkg félig főtt rizs
- 8-10 tv paprika
- 1 közepes, reszelt vöröshagyma
- 1-1,5 liter natúr paradicsomlé
- 1-2 tojás
- kevés liszt és olaj
- só, bors, cukor – tetszés szerint
A darált halból, a pirított hagymából és a rizsből nyers tojás hozzáadásával masszát készítünk, és fűszerezzük azt. Megtöltjük vele a paprikát. Ha marad massza, akkor gombócokat formázunk belőle. Egy lábosba helyezzük, majd felöntjük a fele részt paradicsomlével és ugyanannyi rész vízzel annyira, hogy éppen ellepje a halas tölteléket. A paprikát puhulásáig főzzük, ekkor a gombócokat kivesszük. A mártást kevés olajon megfuttatjuk, liszttel sűrítjük és édesítjük. Ha ez megvan, visszatesszük a paprikákat, és kész.