Vegán és finom? Igen! - Socfest

Vegán és finom? Igen!

Olvasási idő: 3 perc

A vegetarianizmusnak több fajtája létezik. Gyorstalpaló következik, azoknak, akik nem ismerik. A szemivegetáriánus ehet halat és csirkét, illetve fogyaszthat tejtermékeket és tojást. Az ovo-lakto vegetáriánus száműzi az életéből a húst, viszont tejtermékeket és egyéb állati eredetű táplálékokat bevisz a szervezetébe. A lakto vegetáriánus mellőzi a húst és a tojást, ellenben tejtermékek szerepelnek az étlapján. Az ovo vegetáriánus kihagyja a húsféléket, a tojást megeszi. A vegán étrend a legszigorúbb megkötésekkel jár, mai receptjeink e köré épülnek. A vegánok nem hajlandóak semmilyen állati eredetű terméket enni, így még a mézet is elhagyják. 

 

karfiolleves

Forrás: http://vegansagok.blogspot.hu/

Karfiolleves

Hozzávalók (kb. 8 adag)

  • 1,5 fej közepes karfiol
  • 3-4 közepes krumpli
  • 4 szál vékony sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 pohár (1,5 dl-es) szójajoghurt
  • 5 evőkanál barnarizsliszt
  • 25 dkg tönköly, reszelt tészta
  • 2-3 evőkanál citromlé
  • friss petrezselyem
  • 4 babérlevél
  • majoranna, kömény, só, bors

A meghámozott krumplit kockázzuk fel, a répát szeljük karikákra, a hagymát daraboljuk apróra, öntsünk rá 4,5 dl vizet és tegyük fel főni. Amikor a zöldségek kicsit puhábbak lesznek, adjuk hozzá a rózsáira szedett, megtisztított karfiolt és a petrezselyem kivételével az összes többi fűszert. Ha a zöldségek félig megpuhultak, szórjuk bele a tésztát. A joghurtot egy tálban keverjük el a liszttel, majd a citromlevet és az aprított petrezselymet. Miután a levesbetétek már tényleg megfőttek, óvatosan keverjük el a habarást a lével.  Pár percig magas lángon forraljuk, és lehet is tálalni.

Tipp: A habarást úgy is megoldhatjuk, hogy a levesből néhány szem főtt krumplit kihalászunk, összetörjük és ezt keverjük el a joghurttal.

 

zöldbab

Forrás: http://www.veganetelek.hu/

Zöldbabfőzelék

Hozzávalók

  • 1 kg zöldbab
  • 1 nagy fej apróra vágott vöröshagyma
  • 1 doboz natúr szójajoghurt
  • olaj, liszt
  • só és fokhagyma ízlés szerint

Pároljuk meg olajon a hagymát, később a zúzott fokhagymát (elhagyható), adjuk hozzá a zöldbabot (mirelit esetében előbb egy másik edényben olvasszuk fel), sózzuk ízlés szerint és saját levében pároljuk, lehetőleg fedő alatt. A lisztet keverjük el joghurttal, majd az egészet habarjuk be, még forraljuk pár percig és kész a főzelék.

Tipp: Miután megpároltuk a hagymát, elkeverhetjük egy kevés pirospaprikával. A főzelékhez kínálhatunk szójafasírtot.

 

zsirmentes almaspite

Forrás: http://antalvali.com/

Almáspite vegán-módra

Hozzávalók

A tésztához:

  •  40 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 20 dkg banán vagy sütőtök
  • 10 dkg alma
  • 1 kiskanál őrölt stevia
  • 7 gramm szódabikarbóna
  • kb. 1 dl tisztított víz
  • csipetnyi himalája só

A töltelékhez:

  •  1-1,5 kg alma
  • 10 dkg darált dió
  • 7 dkg kukoricadara
  • kevés kókuszolaj a tepsi kikenéséhez

A banánt és az almát jól turmixoljuk össze vízzel. A lisztet keverjük el sóval, szódabikarbónával és steviával. Keverjük hozzá a turmixolt elegyet, hogy viszonylag jól eldolgozható állagú tésztát kapjunk. Osszuk két részre. A töltelékhez való almát reszeljük le héjastól és nyomkodjuk ki a levét. Keverjük össze a dióval és a kukoricadarával. Egy tepsit vékonyan kenjünk ki kókuszolajjal. Nyújtsuk ki az egyik cipót a tepsi méretére, de ne felejtsük el előtte belisztezni a nyújtódeszkát. Fektessük bele a tepsibe, és adagoljuk el rajta egyenletesen a tölteléket. Fedjük le a tészta másik felével, ügyelve arra, hogy mindenhol végigérje az edényt. Kenjük le szintén vékonyan a sütemény tetejét is kókuszolajjal, szurkáljuk meg óvatosan, majd 180 fokosra előmelegített sütőben süssük aranybarnára, nagyjából félóra alatt. Ha kész van, egy kevés vízzel locsoljuk meg a tetejét, és fedjük le 15-20 percre.

Tipp: Használhatunk egyéb ízesítőket e recepthez, például mentalevelet vagy fahéjat.