Vendégváró sósságok - Socfest

Vendégváró sósságok

Olvasási idő: 2 perc

A szilveszter után még jó pár hónapig inni és enni kell az Újév tiszteletére. Ez sok embert, sok ételt és sok italt jelent. Hogy megkönnyítsem a dolgot, három olyan vendégváró fogást javaslok, amikből gyorsan és könnyen készíthetünk nagyobb adagot is. Így már csak a társaságot kell összeverbuválni, a piáról meg gondoskodjanak a haverok.

 

Füstölt lazaccal töltött tojás

Hozzávalók

  • 1 kisebb burgonya
  • 10 dkg füstölt lazac
  • 6 főtt tojás
  • 2 evőkanál friss citrom leve
  • 2 evőkanál majonéz vagy tejföl
  • 2-3 szál újhagyma
  • frissen őrölt bors, só

A tojásokat miután megfőztük, hagyjuk picit hűlni, majd a fehérjére vigyázva szedjük ki a sárgáját, és tegyük bele egy tálba. A krumplit főzzük meg, és feldarabolva adjuk hozzá a sárgájához. Villával vagy krumplinyomóval passzírozzuk szét. Krémesítsük a citromlével és tejföllel, majonézzel, vagy tejszínnel. A lazacot szedjük apró darabokra, a hagymát karikázzuk fel, és keverjük a krémhez. Ízesítsük borssal, sóval. A kész masszát hagyjuk állni a hűtőben legalább 6 órán át.

Tipp: Ha markáns, de selymes ízvilágot akarunk elérni, akkor egyenlő arányban vegyítsük a majonézt tejföllel. A mennyiségek csak útmutató jellegűek, a lényeg, hogy finom és krémes állagú legyen az étel.

 

Sült krumpli retek-mártogatóval

Hozzávalók

  • 8 nagy sütnivaló krumpli
  • 3 teáskanál kömény
  • 3 teáskanál szezámmag
  • 3 teáskanál olívaolaj
  • 18 dkg zöldfűszeres sajtkrém
  • 1 dl tej
  • 4-6 közepes méretű retek
  • só, bors, 1 zsázsa

Süssük meg a krumplit 200 fokosra melegített sütőben, majd hagyjuk kihűlni és vágjuk ketté. A szeleteket locsoljuk meg olívaolajjal, szórjuk rá a szezámmag és kömény keverékét, illetve sózzuk meg. Sütőpapírra helyezve, közepes lángon süssük ropogósra még mintegy 15 percig. A sajtkrémet keverjük csomómentesre a tejjel. A retek felét reszeljük le, a zsázsát vágjuk apróra és az egészet adjuk a sajtkrémhez. A mártogatót tálaljuk a maradék retekkel.

Tipp: A köményt kiválthatjuk római köménnyel vagy frissen őrölt borssal, de el is hagyható. A zsázsa helyett is használhatunk mást, például friss koriandert vagy metélőpetrezselymet.

 

Spenótos táska

Hozzávalók

  • 1 csomag leveles tészta
  • 30 dkg leveles spenót
  • 5 dkg kukorica (konzerv)
  • 1 evőkanál vaj
  • 20 dkg fetasajt
  • só, bors
  • 1 tojás

Olvasszuk ki a tésztát és a spenótot (amennyiben fagyasztott). A kukoricát a spenótottal felforrósított vajban dinszteljük, amíg a felesleges folyadék el nem párolog. Adjuk hozzá a kockára vágott fetát, és fűszerezzük. A tésztát osszuk el egyenletes kockákra vagy négyzetekre, és mindegyikbe tegyünk ugyanannyi tölteléket. A szeletek széleit kenjük le tojásfehérjével és fedjük le egy másik tésztadarabbal. Kicsit meg is nyomkodhatjuk az ujjunkkal, hogy biztosan szét ne essen. A sárgáját pedig egy ecsettel oszlassuk el a “táskákon”. 20 perc alatt süssük aranybarnára 200 fokra melegített sütőben.

Tipp: Ha húsra vágyunk, a töltelékhez adhatunk előre megpirított darált marhát, sonkát, vagy bacon-t. De a többi hozzávalót is kedvünkre variálhatjuk, spenót helyett például friss bazsalikommal, vagy babbal. Ilyenkor érdemes belesni a hűtőbe és felhasználni a maradékokat.