Új csendrendelet: csak a külső erzsébetvárosi kocsmáknak van kuss éjfél után - Socfest

Új csendrendelet: csak a külső erzsébetvárosi kocsmáknak van kuss éjfél után

Olvasási idő: 2 perc

pszzztEgy mondatban az eredmény: Belső-Erzsébetváros nyitva, Külső-Erzsébetváros zárva lesz nulla óra után – olvasható a Szórakozom éjfél után.Pont elnevezésű csoport Facebook oldalán. 

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról az önkormányzati határozatról, amely éjfél utáni bezárásra kötelezett volna számos hetedik kerületi romkocsmát, köztük a legendás Szimpla Kertet is. Az új, februárban kiadott rendelet enyhít a korábbi jogszabály szigorán. A Király utca, az Erzsébet körút és a Károly körút által határolt terület, a Városligeti Fasor, a Dózsa György út és a Damjanich utca környéke, valamint egy kis háromszög a Keleti pályaudvar, a Verseny utca és a Thököly út között: a hetedik kerület ezen részein találkozhatunk nyitott szórakozóhelyekkel éjfél után. A Kazinczy és a Király utcai romkocsmák megmenekültek, ám Erzsébetváros legnagyobb területén a tiltás továbbra is érvényben van.

A szimpla blog február 13-i bejegyzése szerint a konfliktusnak köszönhetően több alkalommal is egyeztető megbeszélést hívtak össze a vendéglátósok a környéken élőkkel. Az éjszakai zajproblémák mellett a kukák és növények számáról, az útburkolat állapotáról, vagy a gyalogosközlekedés megoldásáról is szó esett. A vállalkozók és a lakók közösen dolgoznák ki, hajtatnák végre is tartatnák be az együttélés szabályait, folyamatos, nyilvános kommunikáció mellett. Az is kiderült, hogy az önkormányzat támogatná egyes szórakozóhelyekkel tarkított utcák sétáló válását.

Szimplainformationbar1

 
A történet egyetlen szépséghibája, hogy a világörökségi területen a kocsmaüzemeltetést korlátozó kereskedelmi törvény még mindig lehetővé teszi a jegyzők számára a nyitvatartás korlátozását. A Szórakozom éjfél után.Pont nevű csoport március 4-i Facebook postja szerint a parlament mégsem tűzte napirendre a fenti törvény módosítását, ahogyan azt Rogán Antal megígérte. “Készen állok arra, hogy februárban pontosítsuk vagy módosítsuk a törvényt” nyilatkozott a HVG-nek a politikus néhány hete. A számos külföldi turistát vonzó, kultúrprogramokat is kínáló szórakozóhelyek tehát az átmeneti megállapodás ellenére még mindig ki vannak téve az esetleges jegyzői túlkapások veszélyének.

terasz_0

Ahogy egy ellaposodott házasságra időnként jó hatással lehet egy kósza félrelépés, a konfrontációból itt is kinőhetnek az együttműködés virágai. Bár sokak szerint a magyarokból hiányzik az összetartásért felelős gén, a Szimpla által kezdeményezett lakógyűlés-sorozat mégsem ezt támasztja alá. Az eset jó példa egy alulról szerveződő, helyi közösség önálló, demokratikus eszközökkel történő, önszabályozó problémamegoldására. Szóval, ha nagyon akarjuk, akkor megy nekünk ez a civil összefogás-dolog, kérem szépen! Kár, hogy csak ha már ég a ház, és a felülről jövő, (ön)kormányzati döntéseknek kell kikényszerítenie az együttműködést!

Mégis, valami történik kis hazánkban. Legyünk pozitívak, lehet ebből még társadalmi átalakulás is. A diktatúrák és ál-demokráciák sok-sok év alatt ránk aggatott, nehéz bábjából kecses pillangóként kibújhat egy új, civil alapokon nyugvó demokratikus jogállam. Itt a tavasz. A megújulás felé nyitni-kék.