Hogyan írjunk szakdolgozatot 5 nap alatt? - praktikák és jótanácsok - Socfest

Hogyan írjunk szakdolgozatot 5 nap alatt? – praktikák és jótanácsok

Olvasási idő: 3 perc

Látva a címet egyesek azt gondolhatják, plagizáláson értek, hiszen létezik egy könyv, aminek szinte pontosan ezeket a szavakat nyomtatták a borítójára. Umberto Eco hetvenes évekbeli írása már kissé idejétmúltnak tűnhet. Tartalma persze kritizálhatatlan, csupán a javasolt módszerek avultak el. A könyvtári katalóguscédulák korszaka ugyanis már lejárt, és az írógépekre is, mint műtárgyakra tekintünk lassan. Vannak viszont dolgok, amik örökérvényűek a szakdolgozatírást tekintve. Főleg akkor, ha borzasztó kevés időnk van rá.

Ha már csak 4 nap van vissza…

A témabejelentőnk már egy éve ott lapul a TO-s aktánkban, és a szakdolgozati szeminárium kurzust is teljesítettük, könyörögve a konzulensünknek, hogy írjon be valamilyen jegyet. A hipotézisünk kész, mert kötelező volt megírni, továbbá néhány szakirodalmat is összegyűjtöttünk annak idején. Negyven oldalt kellene kiizzadnunk magunkból, ráadásul Ariel 13-as betűmérettel, sorkizárttal, valamint a kötésszabványnak megfelelő két és feles margóval ellátva, de valahogy mégsem megy. Nehéz az elhatározás. Pedig már a határidő meghosszabbításáért is kifizettünk egy rakat pénzt. Mi a teendő ilyenkor?

Kezdjük a gyakorlatias dolgokkal. Ha képtelenek vagyunk naponta több ezer oldalt elolvasni, érdemes empirikus kutatást végeznünk. Keressünk egy mintát (életkor, nem, érdeklődés, stb. alapján), amin dolgozni tudunk, és tegyük szám szerint reprezentatívvá. (Mondjuk, ha 25%-os mintával dolgozunk, ez az adat attól függ, hányan járnak például egy osztályba.) Fogalmazzuk meg magunkban, mit szeretnénk megtudni tőlük, írjunk össze kérdéseket. Ezeket aztán interjúinknál is felhasználhatjuk éppúgy, ahogy egy csoportos vagy résztvevő megfigyelésnél.

Ha már csak 3 nap van vissza…

A szobánk kezd úgy kinézni, mint egy szemétdomb, halomban hevernek a jegyzetkupacok. Legszívesebben kivágnánk a laptopunkat az ablakon, amikor már órák óta egy találó, bevezető-idézet után kajtatunk a neten. De ne adjuk fel! A témát frappánsan összefoglaló cím és alcím kiválasztása még nehezebb lesz. Kapcsoljuk ki a telefonunkat, kerüljük el az e-mail fiókunkat, és üljünk le tudományos szövegeket olvasni. Jelöljünk be minden fontos részletet, amire a jövőben még szükségünk lehet!

Az írást a bevezetővel érdemes elkezdeni. Könnyed és szórakoztató fejezet, ami nem veszi el kedvünket azonnal az egésztől. Alfejezetei a következők: személyes indoklás (miért ez a témát választottad), módszertan, hipotézis és a kutatott anyagok felsorolása. A fogalmazásnál ügyeljünk a helyesírásra és a stilisztikára, hiszen az értékelésnél ezek is sokat nyomnak a latba. Kerüljük viszont a tudományoskodó hangnemet, mert visszaüthet!

Ha már csak 2 nap van vissza…

El sem hisszük, mennyire hamar belejövünk a körmölésbe. Néhány begépelt oldal után azon kapjuk magunkat, nem is biztos, hogy beleférünk a megengedett terjedelmi keretbe. Erre az esetre jön jól a hozzábiggyeszthető melléklet, ami akár hosszabb is lehet, mint a konkrét szöveg.

Az új és új fejezetek közé érdemes töréspontokat ékelnünk, hogy a bekezdések át ne csússzanak a másik oldalra. Az utólagos lábjegyzet beiktatásánál meg arra kell ügyelnünk, hogy a számozás pontos maradjon. Ebből a szempontból a végjegyzetekkel jobban járunk, ám azok kevésbé mutatnak szépen. A képaláírásokat se mulasszuk el!

Minden szövegrész megalkotása után küldjük el magunknak e-mailben a legújabb verziót, nehogy elvesszen a dokumentum. Az elektronikus továbbítás a legmegbízhatóbb, hiszen egy adathordozó bármikor tönkremehet.

Ha már csak 1 nap van vissza…

Mivel utolsó nap rohannunk kell az éjjel-nappal nyitva tartó szakdolgozatkötőhöz, már csak 24 óránk maradt. Alvás, szex és bármilyen kommunikációs csatorna használata kizárva. Instant kávé előkészítve.

A kész szöveget mutassuk meg egy-két embernek átolvasásra, hiszen a friss fej és a hibák észrevételére kiélezett szem munkánkra jó hatással lehet. Időközben készítsük el az irodalomjegyzéket, amit bibliográfiának is keresztelhetünk, lényeg, hogy minden felhasznált forrást jelöljünk meg benne. Az internetes hivatkozásoknál fontos, hogy a letöltés dátumát is megadjuk, az oldalon fellépő esetleges változások miatt.

Ezután a kulcsszavak következnek, amikkel írásunkat visszakereshetővé varázsolhatjuk. A kötelezően elkészítendő cd borítójára se felejtsük el ráírni őket! Utolsó lépésként pedig a tartalomjegyzéket szerkesszük meg, ami a dolgozat elejére kerül. Csak azután abszolváljuk, ha nem tervezünk már több változtatást végrehajtani az irományon.

A szakdolgozat leadása ilyenkor a világ egyik legjobb érzése. Ha tényleg magunk írjuk, később még büszkék is lehetünk rá. Már csak ezért sem érdemes plagizáláshoz folyamodni, akármennyire „divatos” ez most Magyarországon.