Ennyi volt a Zépé? - Socfest

Ennyi volt a Zépé?

Olvasási idő: 2 perc

A magyar szórakoztatóipari hivatal bemutatja: “Gödör kettő, a Zépé átalakulása ” című filmjét. Több nehéz kezdés után idén tényleg nem nyit ki a Zépé, de a helye már foglalt. A Barba Negra Music Club nyit szabadtéri szórakozóhelyet, Barba Negra Track néven. A történelem ismétli önmagát?

“A Zöld Pardon tizenöt évnyi működés, számos csodálatos pillanat és jó néhány nehéz perc után úgy határozott, hogy 2014-ben, a szokott időben nem nyitja meg kapuit.”

1471104_455202374582716_5954265684691873161_nEzzel a mondattal kezdi a búcsúzást a Zöld Pardon a hivatalos Facebook oldalukon, majd leszögezik, hogy lehet majd megnyitnak, máskor és máshol, de  belefáradtak a sok hercehurcába, ami körülöttük szokott zajlani. Talán két-három éve ki se látszanak a szemétből, ami körülvette őket, és úgy vélték a szervezők, hogy ez már a minőség rovására megy, így leállították a projektet. Igazából a költözés tette be a kaput a helynek. Az első évben az új helyszínen mindenféle jogi okok miatt nem tudtak kinyitni, miközben a túloldalon a Budapest Park gőzerővel üzemelt, és szívta el a szórakozni vágyó fiatalokat. Sőt, onnantól, hogy a Park ingyenessé vált, és az időben érkezők olcsóbban ihattak, ez a folyamat visszafordíthatatlanná vált. Persze a “teltházas” koncertek akkor is, és tavaly is megvoltak, de valahogy mindig ott volt az érzés, hogy ez már nem az a ZP, ahol “felnőttünk”.

1450690_431045413665079_1487879572_nTermészetesen a helyszín nincs a legjobb helyen – bár a környék épp erős fejlődésen megy át -, de már bejáratott, így szinte természetes volt, hogy valaki lecsap rá. Ezt az elmúlt évben csúcsra járatott Barba Negra nevű hely tette meg, létrehozva a Barba Negra Track nevű szabadtéri változatukat. Valljuk be, kísértetiesen emlékeztet a megoldás az eddigiekre. Arról nem is beszélve, hogy pár hete ránézve a helyszínre, semmi nem változott. A színpad ugyanott maradt, a pultok sem kerültek máshova, és ugyanúgy lesz egy zárt, VIP-részleg is. Sőt, a zenei felhozatal sem változott. A nyitóhétvégén – április 30-tól május 3-ig – a Hősök, a ZP-s törzsfellépő a Kosheen, a Supernem és az Intim Torna Illegál lép majd a deszkákra. Majdnem olyan, mintha csak kicserélték volna a cégért, és már kész is a bulihely.

Végiggondolva a történetet, kísértetiesen emlékeztet a Gödör sztorijára, annyi különbséggel, hogy míg itt saját döntés született, ott felsőbb utasításra kellett menniük a szervezőknek. De a helyszín ugyanúgy folytatta a működését, a régi bérlő pedig ígéretet tett, hogy folytatja máshol, máskor, ami így is lett. Ha ezek után a Zöld Pardon egy nyárvégi táborral, kempinggel, fesztivállal jelentkezik, egy kicsit kinyit, vagy még rosszabb, hogy zárt hely lesz, tényleg mondhatjuk, hogy a történelem megismétli önmagát. Bízva persze abban, hogy a Barba Negra Track méltó utódja lesz a ZP-nek – nem úgy mint az Akvárium -, és boldogan üdvözöljük a helyek csapatában. Amint lehetőségünk lesz, le is teszteljük.