Biblioterápia - Socfest

Biblioterápia

Olvasási idő: 2 perc

Mi a szösz? -tehetik fel sokan a kérdést. Ha még eddig nem derült volna ki, mit takar ez az új hullám az irodalom, pszichológia és a könyvtártudomány határterületén, akkor nosza rajta! Olvasásra, beszélgetésre fel!

A biblioterápia szó a könyvek általi gyógyítást takarja. Egyfajta önismereti tréning, a könyveket és történeteiket segítségül hívva. Létezik egyénre szabott, illetőleg csoportos foglalkozás is. Itt az utóbbiról lesz szó.

Az olvasáshoz ahányan vagyunk, annyiféleképpen állunk hozzá. Egy azonban biztos: semmiképpen sem  hagy bennünket hidegen az olvasott szó. Ha utáljuk azért, ha pedig szívesen bújunk bele kedvencünkbe, már sokadjára, annak is meg van az oka. Legyen az nyomtatott vagy elektronikus megjelenésű.

Gyermekkorban a legtöbbünknek olvasott valaki, és voltak kedvenc szereplőink, meséink, könyveink, melyek már akkor befolyásolhatták viselkedésünket, érzelmeinket, hozzáállásunkat a világhoz. Ugyan a felnőtté válás egyik tényezőjeként az időnk is egyre szűkül, mégis valamilyen formában találkozunk irodalommal.

A történelem során az elbeszélések megszokottá váltak a különböző közösségi csoportosulásokban, de akár két ember között is folyhat efféle diskurzus. Megvitatjuk a hallottakat, elmondjuk a saját érzéseinket, gondolatainkkal bővítjük a hallottakat. Majd a másik fél is reagál: akár egyetért, akár nem, a téma megtárgyalása mindenképpen hasznos segítség lehet, amit akár továbbadhatunk újabb embereknek magunk körül: családtagoknak, barátoknak, távolabbi ismerősöknek egyaránt.  Kimenetele szorosan összefügg stílusunkkal, önismeretünk mértékével és kommunikációs  attitűdjeinkkel egyaránt.

Fontos része a kulturális létezésünknek.

Könyvhegyek

Könyvhegyek

De mi van akkor ha kényesebb, vagy mélyebben szántó témákba botlunk? Olyanokba, amelyek intim szféránkat érintik, esetleg tabunak számítanak, vagy olyan természetűek, melyek saját közvetlen környezetünkben nem találnak megértő hallgatóságra?

A biblioterápiás foglalkozás feladata az életvezetés támogatása irodalmi és pszichológiai ismereteket kombinálva. A történetek gyógyító szerepet töltenek be az ember életében: javítják általános közérzetét, gyógyírt jelentenek korábban átélt, nehezebb helyzetekre. Ilyen problémák ezerszámra elevenednek meg a novellákon, verseken, szövegrészleteken keresztül.

read2

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban a jubileumi 100. alkalommal kerül megrendezésre a csoportfoglalkozás, Sóron Ildikó vezetésével: ez alkalommal például Nagy László: Ki viszi át a szerelmet című verse adja a közös gondolkodás, beszélgetés alapját. A csoportos (maximum 30 fős) foglalkozásra érdemes előre jelentkezni, mert ezek a hangulatos beszélgetések egyre népszerűbbek az olvasók, könyvtárlátogatók körében; az olvasmányok listája pedig a könyvtár honlapján bárki számára hozzáférhető, akár hetekkel az alkalom előtt is.

Ezek a beszélgetések lényegében semmiféle kommunikációs előképzettséget nem igényelnek, csupán saját, kapcsolódó élményeink felszabadító megosztása, a személyes érintettség a lényeg. Másokat hallgatva újabb és újabb szemléleteket, látásmódokat ismerhetünk meg, és a beszélgetés központjául szolgáló mű értelmezése is könnyebb a személyes élettapasztalatokon keresztül. Egyszóval, ha szeretsz olvasni, érdekelnek a művekben felmerülő mély lélektani kérdések, és szívesen megosztanád a véleményed másokkal, olvasásra fel! Megéri!

Ezeken a foglalkozásokon egészen a fiataloktól kezdve az idősebb korosztályig képviseltetve vannak a kíváncsi látogatók. Bármely esetben, akár alkalomszerűen, akár rendszeresen be lehet csatlakozni.

A szakma képviselőiről, programjairól bővebb információ a Magyar Irodalomterápiás Társaság oldalán található.

Gyógyszer a léleknek és a szellemnek.