Hullanak a falevelek - Socfest

Hullanak a falevelek

Olvasási idő: 4 perc

Biztos nem vagyok egyedül azzal, hogy az egyik kedvenc évszakom az ősz. Szerintem nyugodtan kérdezd meg bármelyik aktív természetjárót – erős a gyanúm, hogy hasonló indokokat fognak felsorolni, mint amelyeket én az alábbi sorokban.

Mit is szeretek benne annyira? Mi az, amitől mindig mosolyt csal az arcomra? Szerintem a legszebb és legjobb alkalom a természetjárásra – elég egy pulcsi, némi elemózsia, üdítő vagy meleg tea a termoszba, bakancs fel és már indulhatunk is. Az erdő tarka falevelekbe borul, vörösen izzó bogyók csillognak a hajnali párában, színes bozótok szegélyezik az utat, ázott föld illat, meleg fenyőfa, és még sorolhatnám. Reggel a föld felett kúszó köd a hűvös, friss levegővel, délben a meleg napsugarak, este az égboltra festett színátmenetek. Madárcsicsergés, sündisznók, rózsabogarak, nünükék, hernyók, életre kel az erdő.

Forrás: https://www.countryliving.com/fall/

Rengeteg túra közül választhatunk, néhány szóban mesélek azokról, amikre a hosszú hétvégén tervezek menni. Az első egy már jól ismert és sokat emlegetett „örök darab” a Cartographia – Budai Kilátók túra 10.20-án, szombaton. Korábban már bemutattam ezt a túrát, amit erre a linkre kattintva olvashattok el. Három verzió közül választhatjuk ki a számunkra legideálisabbat:

  • normál 23 km / 700m
  • Extra 29 km / 1000m
  • Super 12 km / 550m

Forrás: Tipográfia T.E.

Vasárnapra az Őszi Hazajáró túra – Strahl Zoltán emléktúra a javaslatom, abból is a 15 km-es táv. Lehet, hogy rövid, de útvonala miatt csak gyakorlott túrázóknak ajánlom! Gyerekkoromban rengeteget jártam a Rám-szakadékban a családommal, azóta sok változáson ment keresztül: a falon a néhol hiányos láncot korlát váltotta fel, a vízesésekhez krómlétra került, ami szerintem nagyban rontja a természet alakította látvány minőségét, de hát ott van, nem tudok vele mit kezdeni. Ettől függetlenül az én szívemnek továbbra is nagyon kedves hely. Prédikálószéken két évvel ezelőtt építették fel az új kilátót, tiszta időben gyönyörű a dunai panoráma, de ködben se csúnya. A Vadálló-kövek olyan, mint egy igazi nő: veszélyesen gyönyörű. Igazából csak miatta akasztanám rá a túrára, hogy tényleg rutinosabbak induljanak neki, minden jóindulatommal avatatlan lábaknak még gyakorlott túrázó kíséretével sem ajánlanám.

Egyébként a rövid távja egy vezetett túra, potom 1,6 km a Thirring-körúton, ami szintén szemet gyönyörködtető, de azért itt sem árt, ha a lábunk elé nézünk. Ezt viszont túrán kívül is érdemes felkeresni szerintem bárkinek.

Forrás: Hazajáró Honismereti és Turista Egylet

Hétfőn mondjuk pihennék, de gondoltam a Virágh Gedeon emléktúrára. Sok táv közül választhatunk, konkrétan 50/40/30/15/7 km teljesíthető, pestiként mondhatom azt is, hogy csak Budaörsig kell kiutazni. Viszont ami fontos információ, hogy az előnevezés kötelező a sportegyesület weboldalán, ami az alábbi linken érhető el: http://attilaunokai.net/magyar-hosok-turasorozat/viragh-gedeon-emlektura

Forrás: Attila Unokái Sportegyesület

Kedd, október 23. Kitört a forradalom 1956-ban, megemlékezünk, kokárdát tűzünk és eltűzünk a Mecsekbe. Miért? Naná, hogy az Éger-völgy miatt! Persze tudom, hogy messze van Budapesttől, de ahogy a Cartographia-Budai Kilátók is régi darab a listán, úgy az Éger-völgy is egy kihagyhatatlan túra, már csak azért is, mert az MVTE Érem része. Egyébként is a Mecsek szerelmese vagyok, ezt egy korábbi cikkben meg is említettem, amelyet ide kattintva olvashattok el. Aki nem akar hajnalban kelni és utazni, foglaljon szállást a rajtban/célban Teca Mamánál, vagy szinte bárhol Pécsett, lehetőség szerint érdemes több napot eltölteni ezen a mesés vidéken. A túrához visszatérve távok terén 40/20/10 választható, előnevezni nem kötelező, de lehet egészen 10.12. éjfélig, a csucsokcsucsa.hu honlapon.

Forrás: MVTE

Akiben még mindig van erő, kedv, meg ilyenek, bónuszként megemlítek még két túrát. Nevezhetnénk börzsönyi hétvégének is, október 27-28. a dátum, mindkettő Hit Pajzsa Nemzeti Egylet és Területi Honvédelmi Klub rendezés. Szombaton a 6 vulkán útja a Börzsönyben 30 km-es barangolás (előnevezés október 19-ig), vasárnap pedig a Várak a Börzsönyben 25/15 kerül megrendezésre, szintén előnevezős buli.

Forrás: Hit Pajzsa Nemzeti Egylet és Területi Honvédelmi Klub

Remélem kedvet kaptatok kiszabadulni a természetbe, levegőzni, mászni, sétálni egy kicsit, vagy akár nagyon. Ha lehet hinni az időjárás előrejelzésnek, valóban szép, őszi időnk lesz, szerintem vétek lenne a négy fal közt otthon ülni.