3 este Parti Nagy Lajos abszurd világában - Socfest

3 este Parti Nagy Lajos abszurd világában

Töltsön három különleges estét a Kontra Klubban  (Trafó pince) január 16-a és 18-a között! Magyar mesék Kari Györgyi előadásában és a Vadhuss parafrázis.

Parti Nagy Lajos: Magyar mesék Kari Györgyi előadásában (Január 16. csütörtök és január 17. péntek, 21:30)

Parti Nagy Lajos 2011 áprilisában kezdte el írni a Magyar meséket, amelyek a mai napig rendszeresen megjelennek az Élet és Irodalom című folyóirat Páratlan oldalán. „Ezek természetesen álomesék, a népmese bizonyos elemeit, nyelvét imitáló teherbíró kisformák, abszurdok a rögvaló abszurditásáról, hazanzák, glosszák a helyzet margójára. Okom bőven volt rájuk, célom velük csak annyiban, hogy egy hagyományos, mégis szabad műformába ,,becsatornázzam” az írói, állampolgári köz-érzetemet.” – monda az író a 2012-ben megjelent Fülkefor és vidéke című könyve kapcsán.

Kari Györgyi 2013 tavaszán mutatta be a Nyitott Műhelyben a Magyar mesék színházi előadását. Ezt követően a produkciót meghívták a THEALTER 2013. Fesztiválra, amely hazánk egyetlen, évente jelentkező nemzetközi színházi fesztiválja. Az előadás Pest megyei bemutatójára augusztusban került sor, a Zsámbéki Színházi Bázison.

A Kontra Klub január 16-17-ei estjén A tempó meg a móres és a Két disszidens című művön túl további mesék hangzanak el Kari Györgyi előadásában, Szokolay Dongó Balázs (bőrduda/ furulyák) és Vati Tamás (tánc) közreműködésével.

Kari Györgyi színésznő, „a melankólia dívája”. 1977-1985 között a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja volt, nevéhez számtalan jelentős és emlékezetes alakítás kötődik, pl. Bulgakov Margaritája Ascher Tamás rendezésében. 1985-2000 között fellépett a Vígszínházban, a Katona József Színházban, a Budapesti Kamaraszínházban és az Új Színházban is. 2001-ben lett a Budapesti Városi Színház tagja, hét éven át Halász Péter egyik legközelebbi munkatársa. 2006-ban, Halász halálát követően kezdett rendezni: Halász-hajó, ill. Szív Cirkusz Varieté címmel. Első írása 2007-ben, a Szomjas oázis című antológiában jelet meg. Színdarabot, prózát egyaránt ír. Vati Tamás 1996-ban szerződött a Bozsik Yvette Társulathoz, szólótáncosként számtalan Bozsik-koreográfiában nyújtott kiemelkedő, felejthetetlen alakítást. Díjai: 2004-ben az év férfi táncosa, 2005-ben Harangozó-díjat kapott. Szokolay Dongó Balázs népzenét, valamint népzenei ihletésű improvizatív zenét játszik dudán, furulyán, szaxofonon és tárogatón egyaránt. A koncertezés mellett zeneszerzéssel és alkalmazott zeneírással (tánc- és bábszínházi zenék) is foglalkozik. Díjai: 1994-ben a Népművészet Ifjú Mestere, 2005-ben Artisjus-díjat kapott.

karacsony annaParti Nagy Lajos: Vadhuss parafrázis

Getto Feri és Karácsony Anna a Magyar Képzőművészeti Egyetem intermédia szakos hallgatóinak közreműködésével.

A január 18-án 20 órától látható a közös ötletből született video, stopmotion technikával animált felvételekkel, Parti Nagy Vadhuss című novellája alapján. Getto Feri a vetítés után élőzenét ad elő saját, loopolt hangjaiból.