Börcsök Enikő színjátszó tábora gyerekeknek - Socfest

Börcsök Enikő színjátszó tábora gyerekeknek

Olvasási idő: 2 perc

Börcsök Enikő, a Vígszínház színművésze és Tóth József festőművész idén harmadik alkalommal szervez a Zala megyei kis faluban, Becsvölgyén és környékén élő gyerekeknek színjátszó és képzőművészeti tábort. A festői szépségű, hét dombra épült község fiataljai első alkalommal a János Vitézt, második alkalommal a Lúdas Matyit vitték színre, az idei program pedig Mátyás király meséi. A szervező művészek, a helyi vállalkozók és lakók összefogásából születő kezdeményezés a gyerekek számára ingyenes, az önkéntesség és a közösségi munka remek példája.

A tábor másfél hetét elsősorban a próbafolyamat, a díszletek és jelmezek megtervezése, közös elkészítése tölti ki, de emellett jut idő a kirándulásra vagy a strandolásra is. Az utolsó estén pedig összegyűlnek a szülők, a rokonok, a szomszédok és a környékbeliek, hogy együtt megnézzék az előadást.

A most már hagyománynak is tekinthető tábor két szempontból példaértékű. Egyrészt a helyi gyerekek számára ingyenes, másrészt a szervező művészek, a helyi vállalkozások és a falu lakóinak összefogásából születik. Van, aki pékárut szállít a reggelihez, van, aki ebédet főz, van, aki faanyagot, háziállatot vagy éppen régi, nagy becsben tartott holmit ad kölcsön a színpadi produkcióhoz. A lelkes közösségi munka és az önkéntesség példájaként együtt mozdul meg évről-évre a falu a jó ügy érdekében.

A tábor fő eseményét, az előadást, és az azt megelőző próbafolyamatot a Kurfli Egyesület mozgóképes stábja örökíti meg idén is, akárcsak az eddigi két alkalommal. A vidám néhány nap hangulatát visszaadó interjúk, életképek, ellesett kulisszatitkok, valamint a premierről készült felvételek gondos utómunka eredményeként DVD-formában jutnak el karácsonykor a családokhoz. Szép emléket jelenthet a számukra, amely egyúttal megerősíti a faluközösséget. A készítőknek fontos, hogy egyre profibb felszereléssel, illetve utómunkával minél jobb minőségű filmet tudjanak átadni. Ez a tábor nemcsak a falubelieket érdekelheti, hanem bárki más számára is élvezetes perceket szerezhet. Megismerhetünk egy helyi közösséget, egy tehetséges, önfeledt gyerekcsapatot és egy olyan elbűvölő helyet, mint Becsvölgye. Továbbá ösztönző példaként szolgálhat más falvak számára, hiszen ez egy olyan kezdeményezés, amit másoknak is meg kell mutatni.

Az idei tábor mozgóképes dokumentációját itt támogathatja:

A tavalyi táborról készült kisfilm: