Kabaré a náci Németországból - Socfest

Kabaré a náci Németországból

Olvasási idő: 2 perc

Majomként makogó SS-katonák. Egy kisfiú, akitől félnek a saját szülei. Egy hentesbolt, aminek a kirakatában nem éppen sonka lóg. Ilyen és ehhez hasonló abszurd jelenetekkel találkozhatnak a nézők Bertold Brecht: Rettegés és ínség a harmadik birodalomban című darabjában. A Stúdió K Színház és a K2 Színház közös produkciója a pesti kabaré világát idézi meg. 

A darab kis jelenetekből áll, pillanatképek ezek a hitleri Németország hétköznapjaiból. Abszurdabbnál abszurdabb élethelyzeteket láthatunk, amelyeket egy nem is olyan régen letűnt diktatúra teremtett meg. Az átlagemberek pedig próbálnak úgy-ahogy túlélni, ez a vergődés pedig néha tragikus, néha pedig annyira szörnyű, hogy már-már vicces. Van olyan SS – tiszt, akiről nem tudni, hogy tréfál, vagy a halálba küld. Mit tegyen egy főorvos zsidó felesége? Mi köze az SA-nak Arndt ékszerboltjának kirablásához?

A darabból is az látszik, hogy a hitleri Németország olyan abszurd élethelyzeteket teremtett, amelyek nagyon alkalmasak arra, hogy groteszk humorral kifigurázzák őket. Az emberi sorsok tragédiáját talán könnyebb is feldolgozni, ha inkább nevetünk azon, amin egyébként sírni kellene. Az aktuálpolitikai utalásoktól sem mentes darab rávilágít az egyén felelősségére is. Bár a Harmadik Birodalom véget ért, az állampolgár minden időben tevékenyen kell, hogy részt vegyen annak a társadalmi rendszernek a felépítésében, amelyben a gyermekei fognak majd tovább élni. Igenis mindig van választásunk, ha azonban elmulasztunk választani, mások majd döntenek helyettünk.

A Stúdió K Színház kis méretű termében olyan közel érezhettük magunkat a színpadhoz és a színészekhez, mint a harmincas évek kabaréba járó pesti közönsége. A jelenet címét feliratozzák, mint a régi kabaréban, a vörös függöny, a harmincas éveket megidéző öltözék, és a furcsa, fehér arcfestés mind-mind fontos elemek.

Bertold Brecht Hitler hatalomra jutásának másnapján hagyta el Németországot, az USA-ba  ment, ahol sikeres karriert futott be a Broadway-en drámaíróként. A Rettegés és ínség a Harmadik Birodalomban az egyik legismertebb darabja az emigrációban születettek közül. Alcíme Huszonnégy jelenet. Ezek közül válogatott Benkó Bence és Fábián Péter, a k2 Színház társulatvezető/rendezőpárosa.

A cabaret francia szó, eredeti jelentése kocsma, csapszék. Sajátos szórakoztató színház, Franciaországból ered. Egy olyan produkció, amelyet általában kis színháztermekben, kávéházakban, akár kocsmákban adnak elő szatirikus, humoros, prózai és verses-dalos elemekből lazán összefűzve. Nem nélkülözi az aktuálpolitikai utalásokat sem.

A fotókat Rüll Napsugár készítette.