KB35 Inárcs - FÜGE –MU Színház: TIKK - Socfest

KB35 Inárcs – FÜGE –MU Színház: TIKK

Olvasási idő: 2 perc

Tikk? A pszichiáterek szerint ezeknek a nagyon elterjedt, sokakat érintő, úgynevezett „rossz szokásoknak”, illetve kényszermozgásoknak a többségét a belső feszültség hívja elő. A tikk egy tünet, jelen esetben egy társadalomé, amely olykor nevelési célokban, oktatási elvekben határozza meg magát. Bemutató: november 15., 19:00.

TIKK_plakatA TIKK egy gimnáziumi tantestület „stratégiai hosszú hétvégéjét” követi végig az eldugott kulcsosházba való megérkezéstől a tankerületi igazgató betoppanásáig. Erre az alkalomra csak félig-meddig önszántukból, nagyobb részt központi utasításra került sor, az intézményfenntartó TIKK ugyanis elvárja a gimnáziumtól, hogy a köznevelés átszervezéséhez igazodva alakítsa ki profilját, szakmai hitvallását. A kidolgozandó arculat szerint az iskolák a „kultúra végvárai”, hiszen, ahogyan a hivatalos jelszó is megfogalmazza: „A barbarizmust mi állítjuk meg!

Az eldugott kulcsosházban az oktatás-nevelés célját és értelmét keresve, tanítási helyzeteket modellezve, csapatépítő és stratégiai tréningek során átbukdácsolva, már-már osztálykirándulásokat megidéző hangulatban közösen eltöltött pár nap az önállóság próbája is: mi történik egy csapat összezárt felnőtt emberrel, ha a gondviselő állam távol van?

A helyzet A legyek uráéhoz hasonló, könnyen lehet, hogy a történet kimenetele is. A belső konfliktusok kiéleződése oda vezet, hogy az egyik kolléga a helyzetből kimenekülve nekivág a vadonnak, egy másik, kezdő kolléga pedig a keresése közben eltűnik. A háttérben zajlik egy másik történet is: az igazgatóhelyettes ugyanis olyan sikeresen végzi a tréning dokumentációját, a „lepapírozást”, hogy a feltöltött dokumentumokat olvasva fellelkesült tankerületi igazgató is útnak indul, hogy személyesen gratulálhasson a testületnek. Amikor megérkezik, már csak egy utolsó, mentő ötletre van idő.

Alkotók:

Bálint Anett: Viki – testnevelés, egészségtan

Boda Tibor: Levente- filozófia

Fodor Éva: Réka- kezdő tanárként ének-zene

Fodor Katalin: Tanasszony

Gál Zsófia: Kata – magyar, volt ének-zene

Kiss Nóra: Mártika- igazgatóhelyettes

Kovács Anna: Laura- kémia, matek

Kovács Zoltán: Balázs- számítástechnika

Ordasi Gábor: Imre-igazgató

Szivák-Tóth Viktor: Botond- történelem, földrajz

Szakértő konzulens: Kovácsné Lapu Mária, Malik Gábor

Zene: Fodor Katalin

Mozgás: Zelei Péter

Jelmez: Kálmán Zsófia

Fény, hang: Presenszki Gábor, Presenszki Péter

Rendezte: Szivák-Tóth Viktor

„A TIKK-előadás ötlete és koncepciója is irigylésre méltó, és tekintve, hogy a mai magyar társadalom nem is annyira neuralgikus pontjáról, hanem inkább évtizedeken átívelő állatorvosi lováról, az oktatásról szól, a lyukas fogról, amelyet mindig megtalál a nyelv; olyan konfliktusokról, amelyek a közönség minden egyes tagját valamilyen módon személyesen is érinti, ezért azt gondolom, hogy az előadás létrejötte fontos esemény lehet.” (Mohácsi János ajánlása)

A II. TITÁNium projekt támogatásával megvalósuló előadás alkotói között található igazgatásszervező, makrogazdasági elemző, drámapedagógus, képanimátor, idegenvezető, középiskolai tanár, pszichológia szakos hallgató, pénzügyi és személyzeti ügyintéző önkormányzatnál, végrehajtási ügyintéző a NAV-nál, bírósági fogalmazó, csecsemő- és kisgyermekgondozó. Vannak, akik már óvodába is együtt jártak és vannak, akik soha nem laktak ugyanazon a településen. Vidékiek és városiak. Központjuk Inárcs: kb. 35 km-re Budapesttől. A színházat közösségi térnek tekintik, ahol előny a nézőpontok sokasága, az alkotást pedig szabadnak: függetlennek és mindenki számára nyitottnak.

Az előadás támogatói: II. TITÁNium projekt, FÜGE, Jurányi Produkciós Közösségi Inkubátorház, MU Színház