Henry Green az A38 Hajón

Olvasási idő: 1 perc

Egy ideje már nem csak írót, hanem tehetséges dalszerzőt is üdvözölhetünk ilyen néven – a bristoli Henry Green simogató, visszafogott elektronikus zenéjével először érkezik Budapestre május 17-én. Hamarosan első nagylemezével készülhetünk a koncertre, amit egyre duzzadó nemzetközi rajongótábora már évek óta vár: Green debütalbuma, a Shift március 30-án jelent meg. Addig is melegíthetünk a tízmilliós hallgatottságot elérő MGMT-feldolgozásával, vagy a legalább ennyire megnyerő habkönnyű, minimalista, leginkább a dreampophoz közelítő saját dalaival.

A két EP-jével több mint 18 millió Spotify-streamet a háta mögött tudó dalszerző az egyik leginkább felkapott brit tehetség, akinek zenéjében a minimalista elektronika, a crooner érzékenység és a dream popos lebegtetés egyaránt találkozik. Online sikereit végtelen alázattal éli meg: számára az, hogy a különféle stream-platformok és médiaorgánumok a London Grammar és Nick Mulvey mellé helyezik, épp annyira hihetetlen, mint korábbi MGMT-átiratának hivatalos Kygo-remixe, amit egymagában több mint tízmillió alkalommal streameltek a Soundcloudon. Bár inspirációként a kortárs komolyzenét, Ólafur Arnaldsot és Nils Frahmot említi, kétségtelen hogy zenéjében megjelenik az énekes-dalszerzői önazonosság és a törékeny elektronika is. Bemutatkozó nagylemeze, a Shift saját alkotói felnövéséről szól:

Szerettem volna kifejezni a folyamatos mozgást az albumon, és azt az érzést, mikor minden elem állandóan változik, de mégis eltérő léptékben – nyilatkozta az énekes.

Május 17-én, első magyarországi koncertjén pedig a közönség is megtapasztalhatja, hogyan formálódnak Henry Green hangrétegei dalokból flow-vá, előtte pedig a Pegazusok nem léteznek és Cz. K. Sebő szólókoncertje biztosítja majd az este lebegtető hangulatát.