Trollkodás a Club 202-ben - Socfest

Trollkodás a Club 202-ben

Olvasási idő: 2 perc

A Finntroll egy finn folkmetal együttes. Zenéjükben keveredik a black metal, a finn népi polka, a humppa és más finn népzenék. Az északi, avagy viking mondakör hatása igen meghatározó benne, nemcsak a dallam és a hangszerelés miatt érezhető, hanem természetesen a dalszövegek is fokozzák a hatást.

folderA Finntroll-t 1997-ben alapította Teemu “Somnium” Raimoranta és Jan “Katla” Jämsen. Első demójukat a Rivfader-t, egy évvel később, 1998-ban vették fel egy dobgép segítségével. A demó elkészítésével további zenészek csatlakoztak hozzájuk, így készült el az első, teljes albumuk, a Midnattens Widunder (1999). A következő mérföldkövet a Jaktens Tid jelentette, amely 2001-ben jelent meg. Ennek a lemeznek sikerült a finn toplisták 20. helyére felmászni, túlszárnyalva a kiadó várakozásait. A következő nyáron már szabadtéri koncerteken is játszottak, Finnországban és külföldön egyaránt. A követő év szerencsétlen volt a zenekar életében: több turnét is le kellett mondani és az énekesnek is vissza kellett vonulnia, egészségügyi okokból. 2003 januárjának elején szomorú albumot vettek fel, egy Helsinki-hez közeli, erdei kabinban. Egyfajta akusztikai kísérlet volt, ahol Jämsen és az új énekes, Tapio Wilska közösen osztoztak a vokál “terhein”. Nem sokkal a Visor om Slutet megjelenése előtt, Raimoranta gitáros elhunyt. Alkoholos állapot következtében leesett egy hídról Helsinkiben – a hivatalos történet szerint. A Finntroll nem bomlott fel az alapító tag elvesztésével, hanem úgy döntöttek, folytatják. A Visor om Slutet megjelenését követően Jämsen kilépett a bandából, de az album több hétig vezetett egy Finn toplistát.

finntroll_lowElső európai turnéjukon a Katatonia kísérőegyütteseként játszottak. 2004-ben egy EP jelent meg Trollhammaren címmel, és egy teljes album is, a Nattfödd, amelyen sok olyan dal található, amik mára az együttes rajongóinak a kedvencei lettek. 2006-ban újabb énekescsere történt, Mathias “Vreth” Lillmåns személyére, aki jelenleg is a Finntroll frontembere. 2007 márciusában jelent meg az Ur Jordens Djup, amelynek szövegét az egykori énekes, Katla írta. Az album rengeteg melodikus gitárjátékot és több szintetizátorral generált hangot tartalmaz. 2009-ben az együttes a hatodik nagylemezén dolgozott, amely a Nifelvind címet viseli, és 2010 februárjában jelent meg. A zenekar legújabb albumát, a Blodsvept-et 2013. március 25-én adták ki Európában, április 2-án pedig az Egyesült Államokban. A banda 2006-ban és 2008-ban is a Pécs mellett található malomvölgyi Rockmaraton Fesztiválon járt, óriási sikert aratva hazánkban. 2008-ban az esemény programismertető füzetében már úgy harangozták be őket, mint “a habot a tortán a Rockmaraton programjában”, tehát egyike volt a legkiemeltebben várt zenekaroknak a csapat. 2008. november 16-án ismét Magyarországra látogattak, a Dieselben megrendezésre kerülő Heidenfest keretén belül.

Most, 2014. szeptember 25-én a Club 202 színpadán találkozhattok a trollokkal, előzenekaruk a szintén finn Profane Omen (akik egyfajta „death ’n’ roll”-t játszanak), valamint a dán death/trash metál HateSphere. További információk az esemény facebook oldalán: https://www.facebook.com/events/313631392123285/