EP-vel és új klippel jelentkezik a Képzelt Város - Socfest

EP-vel és új klippel jelentkezik a Képzelt Város

Alig több mint egy évvel harmadik nagylemezük után, elkészült a Képzelt Város legújabb anyaga, az IO. Az ötszámos EP érdekessége, hogy ezúttal akusztikus hangszerelésben szólalnak meg a dalok. A már ismerős számok újragondolása mellett pedig egy új szám is felkerült a lemezre, amelyhez klipet is forgattak.

Képzelt Város erős alapjait a három gitár adja, míg finom díszeiről a már-már a zenekar névjegyének számító cselló gondoskodik. A zenekar tavaly novemberben jelentette meg harmadik nagylemezét, az Anatolij-t, amely túllépve a Kármán-vonalon a világűrbe kalauzol el minket. Most, félretéve az elektromos gitárokat, a zenekar elkészítette első akusztikus lemezét, a Mamazone gondozásában megjelenő IO-t. A címnek több olvasata is van: számként a Képzelt Város jövőre esedékes 10. évfordulójára, míg összeolvasva a betűket a Jupiter egyik holdjára utal, mellékbolygóként követve az Anatolij tematikáját. A kislemez öt számából kettő-kettő a korábbi albumokról már ismerős lehet, míg a Mégis, mindent friss szerzemény.

A lemez ötletének születéséről Kovács Ákos András, a csapat énekes-gitárosa beszélt: „Tavasszal a lemezboltok napján a Wave-ben eljátszottunk egy rövid, teljesen akusztikus szettet. Izgalmas feladat volt, hogy a zenénket hogyan tudjuk átültetni akusztikus hangszerelésre. Végig kellett gondolnunk, hogy az elektromos hangszereket milyen akusztikus hangszerekkel tudjuk helyettesíteni. Ez elsőre nem tűnt olyan egyszerű feladatnak, az Anatolij lemezen elég sok szintetizátort is használtunk, amit csak akusztikus gitárokkal nem tudtunk volna visszaadni. Így Máté végül xilofonozik az Ég veled, Anatolij!-ban, Marci most nem is gitározik a lemezen, öt számból négyben a zongora mögött ül, a Húsban pedig mandolát penget.”

Az IO anyagát egy nap alatt rögzítették a törökbálinti SuperSize Recordingban, a hangmérnök Fehér Dániel (Dexter) volt. Több ideje nem is lett volna a zenekarnak, hiszen a csapat gitáros-billentyűse, Miskolczi Márton az elmúlt félévet Dániában töltötte, csak pár napra látogatott haza egy koncert és a stúdiózás kedvéért.  A felvétel akár egy élő koncert is lehetett volna, az egész egyben lett feljátszva.

Az elektronika nélkülözésével pedig még jobban kidomborodik az együtt zenélés természetessége: „Az összes korábbi lemezen nagyon nagy hangsúlyt kaptak az elektromos hangszerek, a sok effekt a gitárokon, jó volt most kicsit elszakadni ettől. Ami még az akusztikus lemezben érdekes, hogy vannak benne hibák és olyan plusz dolgok, amik azért kerültek benne, mert a hangszereknek vannak bizonyos adottságai. Például, ahogy egy gitárhúr belezörren valamibe. Ezt nagyon emberközelinek érzem, mentes attól, hogy mindent kihúzunk vagy levágunk. Ezek innen hiányoznak, ugyanúgy, mint a legtöbb dolog, ami a zenélésre az elmúlt hatvan-hetven évben rárakódott. Itt sokkal inkább az a fontos, hogy te ott vagy, mint ember, sokkal közvetlenebb, sokkal jobban kell egymásra figyelni” – meséli Barta Gyöngyi, a zenekar csellistája.

Ezt a bensőséges hangulatot, az együtt zenélést mutatja be a Mégis, mindent c. számhoz a stúdiózás alatt forgatott videoklip is, amit Hencz Péter készített.

„Ez a harmadik klipünk és ezúttal szerettünk volna egy olyat, amiben mi is zenélünk. Eleinte nem gondoltunk arra, hogy csak a zenélés elég lesz, próbáltunk történetet kitalálni mellé, gondolkoztunk azon, hogy valami animációval egészítjük ki, vagy szöveges videót csinálunk belőle. De amikor Peti először megmutatta a majdnem kész videót, mindenki egyből rávágta, hogy ez így jó, ahogy van. Pont azt mutatja meg, amiről ez az egész EP szól” – mondja Győrffy Máté, a zenekar gitárosa. „Nagyon tetszik, hogy nagyobb hangsúlyt kapnak a közeli képek, az arcok, vagy csak a kezeink. Az egész sokkal bensőségesebb, hogy a mozdulatainkat, apró finomságokat mutatja be és nem azon van a hangsúly, hogy teljes alakunkban jelenítsen meg minket” – teszi hozzá Gyöngyi.

Kepzelt_Varos_by_Komróczky_DiánaAhogy korábban is, a zenekar most is igyekezett minél több mindent saját kezűleg megoldani, a borítót és a lemezhez készült dalszöveges füzet rajzait Gyöngyi tervezte meg. Az új lemezhez új zenekari fotóra is szükség volt, amit megnehezített, hogy nem minden tag tartózkodik Magyarországon. Végül Komróczki Diána készített portrékat az itthon lévő tagokról, Marci pedig saját magát fotózta le. Ezekből a képekből készítette Gyöngyi és Marci a közös montázst.

Az IO fizikai formában először a Képzelt Város következő koncertjén lesz kapható, december 29-én a Trafóban, ahol a zenekar a Middlemist Red társaságában lép fel. Az évzáró koncertet különleges vetítéssel teszik még látványosabbá.