A rakott krumpli több mint 100 éve szerepel a magyarok étlapján, és mint ahogy ilyen esetekben lenni szokott ahány ház, annyi fogás. A hagyományos receptet már valószínűleg mindenki ismeri, épp ezért most három olyan variációt mutatok be, ami feldobja a mindennapokat. A Gourmet Fesztiválon is ez az étel kerül terítékre, többféle változatát ismerhetitek meg, az Onyx séfjei pedig a helyszínen főzik meg kedvenc alapanyagaikból.
Mexikói betyár – csípős rakott krumpli
Hozzávalók
- 60 dkg burgonya
- 1 konzerv vörösbab
- 2 tojás
- 5-6 dkg csípős kolbász
- 1 erőspaprika
- só
- tejföl a tetejére
A krumplit főzzük elő sós vízben – héjastul vagy anélkül. A tojással is tegyünk ugyanígy egy másik edényben. Egy kivajazott, kisméretű jénait vajazzunk ki, rendezzünk el benne egy sor karikára vágott krumplit, amit ha akarunk, még megsózhatunk picit. Jöhet rá egy réteg kolbász, majd a bab (ne szűrjük le teljesen). Utána a szintén felkarikázott csípős paprika, majd a tojás. A kisméretű jénaiba két sor fér el. Legfelülre kerüljön még egy réteg burgonya. Kenjük meg a tetejét tejföllel. Magas hőfokú sütőben kb. 20-25 percig süssük, amíg a tejföl egy kicsit rápirul.
Tipp: Ha akarunk, Jalapeno-szószt is locsolhatunk rá, de csak keveset, mert nagyon savanykás az íze. Kis mennyiségben viszont nagyon kellemesen harmonizál.
Hozzávalók
- 60 dkg burgonya
- 13 dkg kockázott bacon
- 18 dkg kolbász
- 5 tojás
- 3-4 evőkanál tejföl
- só, bors
A burgonyából készítsünk pürét, simítsuk tűzálló tálba, majd szórjuk rá a bacont és a karikára vágott kolbászt. A tojásokat keverjük el a tejföllel, sózzuk, borsozzuk, majd öntsük rá a pürére. Sütőben süssük aranybarnára.
Tipp: Vegetáriánusok kolbász és bacon helyett készíthetik főtt tojással, brokkolival, karfiollal vagy bármilyen más zöldséggel.
Hozzávalók
- 80 dkg héjában főtt, hámozott krumpli
- 50 dkg csirkemáj
- 1 fej vöröshagyma
- 2 szem alma
- 5 evőkanál olaj
- 1 kis pohár tejföl
- 5 dkg sajt
- só, bors, majoranna
A májat tisztítsuk meg, vágjuk ketté, szórjuk meg majorannával és borssal, locsoljuk meg az olajjal és hagyjuk egy órát pácolódni. Egy kivajazott tepsibe rendezzünk el egy réteg krumplit. Sózzuk meg, majd reszeljük rá az alma egy részét, amire megint alma jön. Egy kevés reszelt sajttal összekevert tejfölt pötyögtessünk a tetejére. Fektessük rá a májat. Megint jöjjön egy réteg krumpli, majd alma és újból krumpli. Legtetején oszlassuk el a megmaradt sajtos-tejfölt. Forró sütőben kb. 50 perc alatt készül el.
Tipp: A majoranna felcserélhető rozmaringgal vagy borsikafűvel is, illetve gazdagíthatjuk a fogást szalonnával.
Kiemelt kép forrása: Zirig Árpád, Táfelspicc